La sfirsitul saptaminii trecute, simbata, 25 februarie, s-au implinit 8 ani de la trecerea la cele vesnice a unuia dintre cei mai mari artisti ceramisti ai lumii contemporane, bacauanul Anton Ciobanu (n.15 iunie 1939, comuna Luizi Calugara, jud.Bacau-d.25 febr.2004, Bacau). Autor a peste 400 de lucrari si opere de arta ceramica, Anton Ciobanu a inceput sa invete tainele ceramicii inca din copilarie, parintii ocupindu-se cu olaritul, o veche indeletnicire romaneasca. Intre 1965-1968, a urmat cursurile Scolii Populare de Arta Bacau, sectiile ceramica si pictura.
Pina a pleca in Statele Unite, in 1988 (dupa ce renuntase la calitatea de membru al PCR din considerente de convingeri politice, ulterior nemaifiind inregimentat politic), a avut peste 20 de expozitii personale si nenumarate participari la expozitii de grup atit in tara, cit si in strainatate. Dupa aproape 10 ani petrecuti pe meleagurile americane si alte 3 expozitii personale gazduite de orasele Philadelphia si New York, se reintoarce onorat la Bacau, unde infiinteaza, in 2003, prima galerie privata de arta ceramica din Bacau si singura din Romania (cea care astazi ii poarta numele), in cadrul careia expune o inedita colectie sub genericul „Pamint, Forma, Culoare”, care cuprinde piese din ceramica viu colorate, create in tara si in SUA.
A decedat fulgerator, intr-un sfirsit de februarie a anului 2004, inainte de a implini 65 de ani, in urma unor complicatii intervenite dupa o interventie chirurgicala de urgenta. Intr-o scurta, dar semnificativa descriere a artei sale sublime, regretatul poet Adrian Paunescu scria in postfata cartii „Vocatie si credinta-Anton Ciobanu”, semnata de gazetarul bacauan Mihai Buznea: „Se patimeste la Bacau sa faca lumea mai frumoasa un om blind, incapatinat si plin de vocatie care se numeste Anton Ciobanu…
Forta lui sta, insa, nu atit in vocatie cit in credinta. El crede in puterea transformatoare a artei si intr-o asemenea masura il domina aceasta credinta incit lucrindu-si fabuloasele proiecte, Anton Ciobanu a ajuns incet, incet sa semene produsele miinilor sale, iar daca se poate trage o incheiere, din parcurgerea stradaniei plina de merit si de cinste a acestui artist, care e Anton Ciobanu, atunci e aproape cert ca, situindu-se intre sublim si naiv, Anton Ciobanu pare a rosti prin fiecare obiect al trudei sale vechea si sanatoasa sentinta filozofica si morala ‘ce-o fi, o fi'”. In 2004, artistul ceramist Anton Ciobanu a primit postmortem titlul de cetatean de onoare al municipiului Bacau, în semn de recunoastere si apreciere a contributiei adusa promovarii imaginii si vietii spirituale a orasului de pe malul Bistritei. (Romulus Dan BUSNEA)
Lasă un răspuns