SC Metal Invest SA Dărmănești a amendat din nou oferta publică de preluare a Uton Onești. Societatea a ajuns la 81.400 de lei/acțiune, iar termenul limită este acum de 20 februarie 2003. Prețul actual este cu 5.000 de lei mai mare decît cel al concurenței. Competiția se duce între firma din Dărmănești și SC Siatra Prod SRL din Tîrgu Jiu. Aceasta din urmă a lansat prima o ofertă de preluare a aproape 50% din acțiunile societății de pe platforma oneșteană. Inițial, societatea din orașul minerilor a avut doi concurenți, însă SC Măgura SA din Tîrgu Ocna s-a retras din cursă. Prețul a pornit de la valoarea nominală, 25.000 de lei, dar a fost ridicat succesiv de competitori.
În acest fel, s-a ajuns ca jumătate din acțiunile unei societăți cu un capital social total ceva mai mare de 20 de miliarde de lei să valoreze peste 33,5 miliarde de lei. Obiectul de activitate constă în proiectarea, producerea și comercializarea în țară și în străinătate a utilajelor sub presiune pentru industrii de proces, piese de schimb și subansamble pentru aceste utilaje, confecții metalice sudate, elemente și trasee de conducte, compensatoare de dilatație, piese forjate și turnate, tratamente termice și termochimice, acoperiri de protecție, reparații mașini unelte și mașini electrice. Structura acționariatului este următoarea: SIF Moldova – 38,62% din acțiuni, Asociația Salariaților „Uton” – 37,108%, alți acționari – 24,272%.
Ținta acestor oferte publice este, practic, obținerea unuia din pachetele de acțiuni care se află în posesia marilor acționari, altfel nu există posibilitatea de a obține pachetul de control. PAS-ul nu a achitat încă intergal pachetul de acțiuni, dar la valoarea de ofertă la care s-a ajuns acest lucru nu mai contează.
Competiția dintre ofertele publice pentru Uton are însă și efecte nefaste. Surse din firmă ne-au spus că activitatea începe să aibă de suferit din cauza incertitudinilor privind viitorul proprietar. Cînd este vorba de contracte, atît clienții, cît și furnizorii se întreabă ce va urma și cu cine se va trata la un moment dat.
Amendarea ofertei publice a avut efecte imediate la Bursa de Valori, unde se tranzacționează acțiunile societății. Ieri, prețurile acțiunilor s-au dus la 78.000 de lei/acțiune. Volumul operațiunilor a crescut însă, asfel că cele 11.906 acțiuni transferate au valorat în total peste 900 de milioane de lei. După cum se observă, limita maximă nu a fost încă atinsă, dar mai este timp. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns