Agentii economici care nu respecta utilizarea unor bune practici de igiena risca amenzi de pina la 2.000 lei. Pentru a-i determina totusi pe agentii economici sa acorde o mai mare atentie calitatii si sigurantei produselor alimentare, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a adoptat „Planul de Actiune al Autoritatii pentru perioada 2010 – 2011”, cu obiectivul de imbunatatire a calitatii controalelor in unitatile de prelucrare, procesare, depozitare, transport, valorificare si comercializare a produselor si subproduselor alimentare de origine animala si nonanimala. Pentru a duce la indeplinire noile strategii europene, agentii economici trebuie sa respecte principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – analiza riscurilor si puncte critice de control). „Sistemul HACCP nu trebuie considerat un mecanism de auto-reglementare si nu trebuie sa inlocuiasca controalele oficiale. O conditie esentiala in aplicarea principiilor HACCP o reprezinta formarea profesionala a persoanelor care raspund de intocmirea si actualizarea procedurilor de punerea in practica a ghidurilor de buna practica. Sistemul HACCP este un instrument menit sa ajute operatorii din sectorul alimentar sa obtina un nivel mai mare de siguranta alimentara”, a declarat dr. Ghiorghita Vlad, purtator de cuvint in cadrul DSVSA Bacau. El spune ca lipsa aplicarii noilor principii este sanctionata de legislatia in vigoare cu amenda de la 1.500 pina la 2.000 lei. Neremedierea deficientei si repetarea sanctiunii in termen de sase luni atrage suspendarea activitatii pentru un an de zile. Pentru neaplicarea corespunzatoare a normelor de igiena, in semestrul I al anului 2010 au fost aplicate agentilor economici sanctiuni contraventionale in valoare de 6.000 lei.
Lasă un răspuns