– „pentru noi, Fundu Tutovei este Izvorul Tutovei, si chiar am sugerat acest lucru primarului din localitate”, a afirmat PS Episcop Ioachim – „este o idee interesanta pe care o sustin, iar daca oamenii o vor aproba prin referendum, se poate implini”, crede primarul Andries Gheorghe
Intr-un an, preotul Daniel Marari a ridicat dintr-o temelie, turnata in urma cu vreo cinci ani, si citiva stilpi de lemn, o impresionanta biserica a Izvorului Tamaduirii. Si nu oriunde, ci taman la Fundu Tutovei, o localitate aproape neinsemnata pe harta judetului Bacau.
Imaginea unui lacas de cult finalizat in citeva luni, dupa ce a stat in asteptare aproape jumatate de deceniu, l-a suprins si pe PS Episcop Ioachim Bacauanul care, in cea de-a treia zi de Paste, a tinut sa viziteze santierul din acest sat.
„Venind la Fundu Tutovei, am avut parte de una dintre cele mai placute suprize misionare pe care le-am intilnit in ultima perioada”, a declarat ierarhul de la Roman. De altfel, impresionat de initiativa preotului si a credinciosilor din sat, PS Ioachim a tinut sa mentioneze ca va insista pe linga autoritati pentru a redenumi aceasta localitate cu un nume care sa reflecte realitatea acestui sat.
„Din punct vedere bisericesc, Fundul Tutovei se cheama, incepind de astazi, Izvorul Tutovei, pentru ca izvorul este putin mai sus de acest deal al Tutovei. Cind, in urma cu citiva ani, am derulat programul “Nici un catun fara o biserica”, am pus piatra de temelie a bisericii chiar linga un izvor si i-am dat hramul “Izvorul Tamadurii”.
Si, de la Izvorul Tamadurii se inalta acum catre cer rugaciunile credinciosilor, prin biserica ce a devenit ea insasi un izvor spiritual. Am constatat cu bucurie ca preotul Daniel a facut minuni aici, intr-un timp foarte scurt”, a mai spus ierarhul de la Roman.
Ideea Preasfintitului Ioachim de a schimba denumirea localitatii din Fundu Tutovei in Izvorul sau Izvoarele Tutovei este agreata si de edilul sef al comunei Plopana. “Ideea este interesanta. Este vorba insa de o procedura complexa ce presupune inclusiv un referendum, pentru ca oamenii sa-si dea acordul. Personal sint de acord cu aceasta modificare si chiar am sa fac o propunere in acest sens la o proxima intilnire a Consiliului local”, a declarat Andries Gheorghe, primarul comunei Plopana.
Istoria bisericii din Fundu Tutovei a inceput in urma cu un deceniu. “In anul 2000, citeva familii au preluat initiativa de a avea o bisericã proprie. In anul 2004, PS Episcop Ioachim a pus piatra de temelie pentru constructia unui nou lacas de cult cu hramul Izvorul Tamaduirii. In anul 2009 s-a infiintat si parohia Fundu Tutovei, fiind numit paroh subsemnatul.
Am demarat lucrarile cu ajutorul oamenilor din sat, dar si cu implicarea puternica a sponsorilor adusi, precum si a primarul comunei”, a afirmat preotul Daniel, care acum se poate ruga alaturi de credinciosii intr-unul din cele mai frumoase lacasuri de cult din satele bacauane.
Lasă un răspuns