La inițiativa consilierului local Gabriel Lupu, președintele Comisiei Sport din cadrul Consiliului Local, la Centrul de Afaceri a avut loc o reuniune a reprezentanților asociațiilor școlare, cluburilor și factorilor din administrație. Au fost peste 100 de participanți. Tema principală a fost revitalizarea fenomenului sportiv, cu accent pe îndrumarea tinerilor către mișcare și selecția pentru marea performanță. Implicit, s-a vorbit despre finanțarea de către CL a acestui proces deosebit de complex și regulile care vor fi aplicate treptat începând chiar din 2012.
„Întâi să formăm caractere”
Declinul sportului românesc are foarte multe cauze, amintite permanent de mass media. Subfinanțarea pe ansamblu, o lege slabă a sponsorizării, degradarea sistemului educațional, baza materială învechită și insuficientă, dispariția spațiilor de joacă între blocuri, calculatorul și internetul sunt doar câteva, pentru că lista factorilor care ar putea continua pe multe rânduri. Unele cauze pot fi înlăturate prin acțiunea factorilor locali, altele privesc sisteme mult mai largi, pentru care nu avem mecanisme de îndreptare suficient de puternice. O problemă deocamdată fără soluție a părut cea ridicată de prof. Vasile Ghenadie, spre finalul ședinței: „Întâi, trebuie să formăm tineri de caracter, cu care să putem lucra. Dau exemplul echipei de volei feminin Știința: jucătoare pe care le aducem la selecție și care ar putea avea salarii foarte bune, pur și simplu nu vor să se antreneze. Degeaba le pui pe tavă bani, condiții și oportunități de perfecționare, dacă nu ai cui”. E adevărat, dar cine poate controla cum își educă părinții copiii sau ce le oferă televiziunile și internetul?
„90 la sută să fie sport de masă, dar 10 la sută peformanță adevărată”
Ideea lui Gabriel Lupu este de a face ceea ce putem cu forțe locale, mai ales cu oamenii deja implicați și fondurile existente. Primarul Romeo Stavarache a expus planul CL: „Fiecare unitate școlară trebuie să se implice, măcar într-o ramură sportivă, prin organizarea unui campionat propriu, ca o primă etapă la participarea unui competiții la nivel local sau județean. E bine să insistăm pe acele discipline care plac tinerilor și care deja au o pornire bună. Dau ca exemplu fotbalul, dar mai ales handbalul, unde deja am reușit să avem doi jucători de primă ligă propulsați dintr-o generație de juniori mici. Vom asigura fondurile acestor mari competiții, care pot fi și sursă de selecție pentru SC Bacău, CSM, CSȘ, Știința sau Arena. Cluburile sportive nu vor mai primi finanțare, dacă nu-și vor îndeplini un obiectiv de performanță față de care s-au angajat. Trebuie să cheltuim cu o eficiență mai mare banii pe care îi alocăm pentru sport. Bacăul are un buget pentru sport de cinci ori mai mic decât Bucureștiul, dar la o populație de zece ori mai mică. Rezultatele s-au văzut, dar este insuficient. Am făcut mari eforturi pentru refacerea bazelor sportive din unitățile de învățământ, iar comunitatea noastră trebuie să-i îndrepte pe elevi către sport și să refacă piramida performanței. 90 la sută să fie sport de masă, dar 10 la sută peformanță adevărată”.
„În lipsa selecției, ne suflăm reciproc sportivi mediocri”
Gabriel Lupu dorește să vină în întâmpinarea unor mari dorințe a profesorilor de educație fizică: un număr mai mare de ore de sport în programa școlară; „contorizarea” și recompensarea profesorilor ce propulsează talente ce devin peste ani performeri, dar și stimularea celor care în timpul lor liber fac sport cu elevii ; înființarea cercurilor sportive în școli; reunirea profesorilor de sport și antrenorilor într-o asociație cu personalitate juridică. Au fost probleme ridicate de inspectorul școlar pe probleme de sport, prof. Gh. Rață, care a subliniat că „este vorba aici despre voință politică”. Prof. Izabela }uțu a mai observat că programul școlar este oricum încărcat (există și Olimpiada Sportului Școlar), astfel încât va fi greu de găsit o fereastră pentru competițiile patronate de CL. „Da, comunicând mai bine vom depăși și acest obstacol. De aceea ar fi bine să avem și propria noastră organizație, ca să avem cât mai multe idei, să cooperăm și să depășim obstacolele, în folosul tuturor. Revin asupra importanței selecției. Fără o bază largă, nu putem avea vârfuri. Începem deja să ne suflăm sportivi mediocri, care sunt însă cei mai buni pe care-i putem avea acum. Este un raport dezavantajos între cerere – adică banii pe care îi pun la bătaie cluburile, și ofertă – adică puținii performeri pe care îi formează sistemul. Mă lovesc de această problemă la clubul pe care-l conduc, CSM Bacău 2010. De altfel, dvs. ați fost cu toții sportivi și puteți face o comparație între vremurile în care ați activat și actuala situație”, a spus Gabriel Lupu.
Implicarea, izvorul finanțării
Discuțiile au fost ample. În esență, rostul lor a fost că cine nu se implică și nu contribuie la performanțe, nu va avea parte de finanțare din bugetul local. Cine nu va face „valuri”, va rămâne pe uscat în privința banilor. Discuțiile lui Gabriel Lupu cu reprezentanții unităților de învățământ, instituțiilor și cluburilor urmează să se desfășoare in săptămânile următoare, punctual, pe proiecte și obiective.
Peter KELMANN
ariciu a zis
Felicitari domnului Lupu! Imi place cum se implica si ca vrea sa faca ceva pentru sport. Eu unul il sustin chiar daca aproape toata lumea imi spune despre el ca e doar un gargaragiu si atat si ca nu se prea pricepe la nimic!