• ITM Bacău a denunțat martorii patronului la Parchet pentru mărturie mincinoasă și va face recurs • din zece amenzi aplicate anul acesta patronilor care nu încheie contracte individuale angajaților, șase au fost contestate în instanță
Judecătoria Moinești a dat cîștig de cauză unui patron din localitate care a contestat în instanță o amendă aplicată de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău. În luna octombrie a anului trecut, inspectorii care verifică legalitatea raporturilor de muncă dintre salariat și angajator au depistat la SC Larimex SRL Moinești o persoană muncind la negru. Ei i-au dat administratorului Nicolae Leru o amendă de 50 de milioane de lei. Acesta a semnat pe loc sancțiunea fără să comenteze, dar la scurt timp a acționat instituția băcăuană în instanță, contestînd amenda. „Ca să dovedească că nu a săvîrșit fapta, a adus doi martori în instanță: Laura Solomonea, persoana depistată muncind la negru, și pe Ion Nimirceag. Aceștia au depus mărturie mincinoasă”, ne-a declarat Alina Lozincă, consilier juridic la ITM Bacău. Ion Nimirceag a declarat în instanță că el este cel care i-a încheiat contractul de muncă femeii și că tot el l-a înregistrat la Camera de Muncă cu exact două săptămîni înainte de acțiunea de control a ITM Bacău.
Laura Solomonea, a susținut pe parcursul procesului că în timpul controlului declarațiile din procesul verbal au fost luate într-un moment în care era foarte stresată și că inspectorul de muncă mai mult i-a dictat ce trebuie să scrie. „Nimirceag nu și-a declinat în instanță calitatea lui pentru care a încheiat un contract individual de muncă. Mai mult, el a spus că a vorbit cu inspectorul de muncă care a acordat amenda, dar acest lucru nu este adevărat. În astfel de situații sîntem dezavantajați pentru că noi nu putem aduce în instanță să depună mărturie inspectorul care a realizat controlul”, a mai spus Alina Lozincă.
După trei termene de judecată, instanța din Moinești s-a pronunțat în favoarea administratorului. ITM Bacău a făcut recurs la sentință și i-a denunțat pe cei doi martori la Parchet pentru mărturie mincinoasă. Poliția a trimis o adresă instituției băcăuane prin care se comunică faptul că celor doi martori li s-a întocmit dosar penal pentru această infracțiune. „Nimirceag mai susține că procesul verbal a fost încheiat la Camera de Muncă, dar acest lucru s-a realizat la sediul ITM, unde sînt chemați toți agenții economici cu actele care dovedesc calitatea de angajat a unei persoane”, a precizat Alina Lozincă. ITM Bacău va solicita suspendarea sentinței pînă la definitivarea anchetei poliției și, după aceea, se va judeca recursul.
Anul acesta ITM Bacău a aplicat zece sancțiuni în timpul controalelor, dintre care șase au fost deja contestate în instanță. În general, patronii nemulțumiți atacă în justiție amenzile, care, pînă la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, erau între 50 și 100 de milioane de lei. (C.T.)
Lasă un răspuns