• Primăria recunoaște falsurile făcute de un fost angajat care a eliberat chitanțe în schimbul unor sume de bani • Poliția a finalizat cercetările privind aceste fapte penale
La mai puțin de o săptămînă de cînd semnalam faptele săvîrșite de un fost angajat al Primăriei Onești, cazul este aproape de finalizare, urmînd ca cei vinovați să răspundă în fața legii. Reamintim că, între Primăria Onești și Vipet SRL din localitate, au fost încheiate în zilele de 17 martie 2002 și 3 martie 2003 contracte de închiriere a unor terenuri, chiria stabilită urmînd a se achita în ultima zi a fiecărei luni. Vipet SRL și-a achitat obligațiile contractuale pînă la data de 30 mai 2003, cînd a plătit contravaloarea chiriei aferente lunii respective. Faptul că societatea figura în evidențele Primăriei ca fiind debitoare, i-a determinat pe reprezentanții administrației locale să înceapă executarea silită, prin emiterea somației de plată și a titlului executoriu pentru aproximativ 30 milioane de lei, sumă ce reprezintă chiria și penalități de întîrziere.
Uimit de situațea creată, administratorul Vipet SRL, Popa Petronel, a luat legătura cu conducerea Administrației financiare, încercînd să facă dovada plății a 76 milioane de lei, reprezentînd chiria pentru întreg anul în curs. Directorul economic al Direcției Economico-Financiare Onești, Nicolae Găbureanu, ne-a declarat că „pare destul de greu pentru un patron de butic să achite dintr-o dată o sumă atît de mare, ținînd cont de rulajul de marfă existent. Atît timp cît tu de-abia achiți cîteva milioane lunar, cum poți demonstra că pot fi achitate zeci de milioane dintr-o dată?”.
Cum acea chitanță nu era înregistrată în evidența fiscală a primăriei, reprezentanții acesteia au găsit și o explicație a celor întîmplate: „Chitanța a fost tehnoredactată în mod fraudulos, cu ajutorul tehnicii de calcul folosind pentru acesta o parolă de vizualizare a debitelor de către numitul Bîndar Gabriel. Acesta a fost încadrat în funcția de inspector, avînd ca sarcini de serviciu urmărirea și încasarea creanțelor locale, precum și depunerea zilnică a sumelor încasate. În declarațiile date cu ocazia efectuării anchetei, acesta a recunoscut că a eliberat respectiva chitanță de 76 milioane de lei, fictivă, în schimbul unei sume de bani pe care a primit-o de la administratorul SC Vipet Impex SRL”, se specifică într-un act remis Judecătoriei Onești – .
Bîndar ar putea plăti cu libertatea
Numai că, datorită măsurilor de securitate luate de municipalitatea oneșteană, tocmai pentru a preveni astfel de situații, Gabriel Bîndar nu a putut face nici o modificare în structura debitelor existente. Petronel Popa, patronul SC Vipet SRL, susține cu tărie cele declarate cu cîteva zile în urmă: „Nu mă interesează absolut deloc ceea ce declară fostul inspector. Am spus-o și o repet, că în data de 2 iunie, am achitat la ghișeul 4 de la Primăria Onești suma de 76 milioane lei. Și nu cred că interesează pe cineva de unde am avut eu banii aceștia. Dacă eu sînt acuzat că aș fi fost părtaș la toate cele întîmplate și i-aș fi dat o anumită sumă lui Gabriel Bîndar, atunci mă întreb, cu ce a delapidat acest om Primăria?”.
Sînt întrebări la care polițiștii oneșteni au găsit un răspuns, întocmindu-i fostului inspector dosar penal pentru trafic de influență, înșelăciune și delapidare, infracțiuni pedepsite cu închisoarea. Însă, în ceea ce îl privește pe administratorul de la Vipet SRL, Primăria intenționează să sesizeze organelor de poliție complicitatea acestuia la infracțiunile de mai sus. (Tiberiu BĂȘTIC)
Lasă un răspuns