Societatea Interactiv RO Consult, din Bacau, a lansat, la sfirsitul saptaminii trecute, proiectul „Calificarea – temelia casei tale!”, pe care il va implementa în perioada iunie 2011 – noiembrie 2012 in Regiunea Nord-Est. Proiectul, pe care il va sustine in parteneriat cu Asociatia „Un zimbet”, din Bacau, este cofinantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Domeniul major de interventie 2.3 „Acces si participare la formare profesionala continua”, din Fondul Social European. La conferinta de lansare au participat reprezentanti ai unor firme de constructii, parteneri in proiect si ziaristi.
„Cresterea sanselor de a pastra locul de munca – a spus Ramona Luiza Dirlea, manager de proiect – este influentata direct de volumul si calitatea competentelor angajatilor. Proiectul urmareste dezvoltarea competentelor angajatilor din domeniul constructiilor din Regiunea Nord-Est, prin informare, orientare profesionala si programe de calificare si recalificare în scopul adaptarii acestora la cerintele pietei muncii”.
Beneficiarii proiectului sint angajatii cu domiciliul în oricare localitate din Regiunea Nord-Est. Pe parcursul celor 18 luni de implementare, 600 de angajati din domeniul constructiilor vor fi informati cu privire la modalitati de calificare si recalificare, de formare profesionala continua si vor beneficia în mod gratuit de servicii de consiliere si orientare în cariera, iar 100 de participanti vor fi calificati în meserii precum dulgher, timplar, parchetar, fierar-betonist, izolator termic si instalator apa-canal. Motivele care au stat la baza implementarii acestui proiect sint nivelul scazut de calificare a persoanelor angajate pe piata muncii in domeniul constructorilor si existenta pe piata muncii a unor calificari care nu sint in concordanta cu cerintele pietei. De asemenea, s-au avut in vedere grija angajatorilor de a mentine locurile de munca si nu de a investi in calificarea angajatilor (doat 7% din totalul firmelor de profil au avut angajati care au urmat cursuri de calificare in 2010) si faptul ca primele persoane care isi pierd locul de munca in cazul restructurarilor sint cele necalificate. „In ultimii doi ani – a precizat Ramona Dirlea – in mod repetat firme din domeniul constructiilor au apelat la noi in special pentru mnanagement de proiect. Am sesizat, astfel, necesitatea ca aceasta specializare, in contextul in care firmele incearca sa obtina diverse contracte si participa la licitatii, gasesc in caietele de sarcini cerinta de a avea cel putin un specialist care sa aiba cunostinte de coordonare a lucrarilor in constructii.”
Despre importanta perfectionarii profesionale a constructorilor a vorbit si un expert in domeniu, inginerul Gheorghe Ciobanu. „Evoluam intr-o societate bazata pe progresul stiintific – a precizat expertul. Toti angajatii soicetatilor din constructii trebuie sa tina pasul cu aceasta. Cine vrea sa faca o treaba serioasa trebuie sa apeleze si la investitii pe termen lung, in forta de munca. Avem, de altfel, exemplul tarilor foarte dezvoltate. Perfectionarea profesionala ar trebui sa fie permananta, dar inca sintem departe de acest tel. Iar lipsa competentei profesionale se reflecta clar in nivelul productivitatii muncii, a calitatii acesteia.” In Romania, perfectionarea profesionala inca nu beneficiaza de finantare bugetara si se bazeaza mai ales pe initiativele private si pe proiectele cofinantate din fonduri europene.
Lasă un răspuns