Pentru români, costul ridicat al medicamentelor este un motiv în plus pentru a preveni o boală în loc să o trateze. Efectele neplăcute ale unei alimentații dezechilibrate pot fi combătute prin administrarea de vitamine, minerale și extracte naturale din plante. La ieșirea din iarnă rezervele de vitamine și minerale ale organismului sînt sever diminuate, din cauza că în sezonul rece se consumă foarte puține fructe, legume și zarzavaturi în stare proaspătă. Între timp, a început și postul Paștelui. Este o binevenită perioadă de eliminare a toxinelor, dar și una în care organismul urmează să fie privat de o serie de minerale și oligoelemente pe care le conțin exact alimentele ce vor fi scoase din meniu, respectiv lactatele, ouăle și carnea. Iată două argumente în favoarea consumului de suplimente nutriționale, dar și o posibilă explicație a faptului că, de la sfîrșitul lunii februarie și pînă la începutul lunii mai, aceste produse înregistrează un vîrf al vînzărilor pe piață.
Atît stilul actual de viață, cît și diferitele tradiții culinare și religioase specifice conduc la o concluzie oarecum îngrijorătoare: mineralele și vitaminele de care metabolismul nostru are nevoie sînt repartizate inegal în alimente. De aceea, pe lîngă o mare diversificare a meniului zilnic, se impune administrarea de suplimente nutriționale. Folosirea lor face ca îmbunătățirea sănătății să nu fie atît de drastică și de greu de suportat. Destui oameni, mai ales cei supraponderali, știu cît de dificil este să ții o cură de slăbire. Pe de altă parte, cei care au carențe de calciu de fier sau de alte minerale și au kilograme în plus se confruntă cu mari probleme în perioada de primăvară. Utilizarea suplimentelor nutriționale înaseamnă să putem oferi organismului o alternativă din care să-și procure și vitaminele și mineralele absolut indispensabile sănătății.
Ce sînt suplimentele nutriționale?
După definițiile din normele Uniunii Europene, suplimentele nutriționale sînt acele produse ce conțin diverse tipuri de vitamine, minerale și extracte din plante, care nu au un efect terapeutic propriu-zis, ci au ca scop prevenirea anumitor îmbolnăviri și refacerea mai rapidă în perioadele de convalescență. De asemenea, pe lîngă faptul că oferă organismului suport energetic, îl și ajută să-și curețe depozitele de toxine, conservanți și aditivi înghițiți o dată cu alimentele „la modă”. Suplimentele nutriționale au și alte efecte. Se știe că Vitamina C are un rol foarte important în prevenirea boli de sezon, cum ar fi răceala, gripa, guturaiul și în creșterea imunității. Vitamina C nu poate fi sintetizată în organismul uman, de aceea este necesar un aport din afară.
Știați că…
• Vitamina C reprezinta 80% din necesarul de vitamine al organismului uman?
• dintre toate alimentele utilizate de om, cartoful crud are cea mai mare concentrație de Vitamina C?
• românii au un nivel scăzut de seleniu în sînge, din cauza solului, care nu conține acest mineral? Acest oligoelement are o puternică acțiune antioxidantă, protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi și întîrzie procesul de îmbătrînire precoce. De aceea, nu trebuie neglijat aportul de seleniu prin suplimente nutriționale, mai ales primăvara.
• România are un sol sărac și în zinc? Din această cauză, el este prezent în alimentație în cantități neglijabile, mult sub necesar. Deficitul de zinc la copii poate duce la încetinirea creșterii.
• spirulina sau „alga albastru-verzuie” crește în lacurile alcaline din zonele subtropicale, de unde absoarbe cantități mari de minerale și vitamine? În spirulină există o concentrație de zece ori mai mare de Vitamina A decît în morcovi și se găsesc de 20 de ori mai multe proteine naturale, decît în semințele de soia.
• coenzima Q 10, cu mare utilizare în industria cosmeticelor, joaca un rol important pentru buna funcționare a inimii?
Lasă un răspuns