La Saucesti se construieste un dig care sa apere locuitorii de puhoaiele Siretului. Pe termen scurt, digul e un lucru bun; pe termen lung, insa, s-ar putea sa fie niste bani cheltuiti aiurea.
De citiva ani au inceput sa iasa la iveala efectele unor schimbari climatice. Inundatii catastrofale au lovit localitati din tara, dar si din tarile vecine. Localitati, altadata sigure din punctul de vedere al unor posibile inundatii, s-au trezit acoperite de ape; piriiase in care nu se putea ineca nici macar o gaina s-au involburat si au distrus recolte si case. Cotele istorice ale unor riuri, cum e Siretul, sint depasite din doi in doi ani.
Ceva se intimpla si nu putem pune, simplist, acest lucru doar pe seama defrisarilor din ultimii ani si nici pe seama paraginii in care se gaseste sistemul hidrografic, lasat de izbeliste in ultimii 20 de ani.
Pentru ca nu se intimpla numai la noi. Se intimpla si la est de România, dar si la vest, in tari care se presupune ca au specialisti si fonduri pentru indiguiri si decolmatari. Iar cauzele nu sint politicianiste, cum ne place noua, românilor, sa aratam cu degetul simplist.
Cauzele trebuie cautate in schimbarea climatica globala. Provocata de om, in parte. Natura are rabdare; daca ea vrea ca un riu sa treaca prin mijlocul unui sat, va astepta pina ne vom plictisi sa tot investim bani in diguri pe care le va darima apoi. E un razboi care nu poate fi cistigat: Natura are resurse si timp; oamenii, nu.
Pe termen lung, Natura ne va invinge. Daca o vom considera un inamic, vom sfirsi prin a pierde lupta.
Lasă un răspuns