În Dubai, un rechin-zebră femelă dintr-un acvariu din emirat a avut pui al patrulea an consecutiv, deşi n-a fost în contact cu niciun mascul. Este un caz de partenogeneză observat şi la alte animale şi care îi intrigă pe specialişti pentru că se repetă cu regularitate, relatează maxisciences.com.
Zebedee, un rechin femelă dintr-un acvariu din Dubai, a depus ouă din care au ieşit mici animale perfect sănătoase. Se întâmplă al patrulea an consecutiv. N-ar fi nimic surprinzător, doar că rechinul n-a fost niciodată în contact cu vreun mascul, informează BBC. Acest caz ciudat îi intrigă pe cercetătorii din emirat, deşi ei cunosc fenomenul. Numit partenogeneză, acesta permite dezvoltarea unui embrion dintr-un ou nefecundat. Fenomenul a fost observat şi la alte animale, îndeosebi la şopârle. Însă la peşti este extrem de rar. Un singur caz a fost semnalat la o grădină zoologică din Nebraska, cel al unui rechin-ciocan, în 2001.
Lucrul care-i intrigă şi mai tare pe cercetători este repetarea fenomenului la rechinul-zebră, care a dat naştere doar la femele, foarte apropiate genetic de mama lor, dar nu identice. Oamenii de ştiinţă văd în acest mod de reproducere o posibilă explicaţie a longevităţii rechinilor, care au apărut acum circa 400 de milioane de ani şi au supravieţuit atâtor faze de extincţie, ca cea care a dus la dispariţia dinozaurilor. AGERPRES
Lasă un răspuns