• „mi-e milă de oameni, pentru că suferă, pentru că sînt triști, și nu mai au motive să fie veseli”, declară monseniorul Ștefan Erdeș, decanul romano catolic de Bacău, la împlinirea a 25 de ani de slujire preoțească la Bacău
În catedrala romano-catolică „Sfîntul Nicolae” din centrul orașului Bacău va avea loc astăzi, la orele 18.00, o slujbă deosebită: monseniorul Ștefan Erdeș, decanul romano-catolic de Bacău, serbează 25 de ani de activitate preoțească în Bacău. „Un sfert de veac de activitate înseamnă o muncă desfășurată în slujba Domnului, cu realizări, cu multe împliniri, dar și cu tot felul de cazne și de încercări. O activitate frumoasă pe care aș lua-o de la capăt, dacă mi s-ar oferi ocazia”, ne-a declarat monseniorul Erdeș.
Născut la 22 ianuarie 1939 la Butea (județul Iași), Ștefan a fost cel de-al 13 copil al părinților Gheorghe și Maria Erdeș. La vîrsta de 14 ani, a intrat la Seminarul Teologic din Alba Iulia, unde a urmat trei ani. Ceilalți șapte, din cei zece ani de studii, i-a continuat la Seminarul din Iași. În anul 1963, a fost hironit preot de către Prea Sfințitul Aron Marton din Alba Iulia. A primit numirea de preot vicar la Tîrgu Trotuș, unde a activat timp de patru luni. A fost vicar la Oituz, iar la 25 martie 1968 paroh la Cireșoaia, după care a venit la Gîrleni (Lespezi). Din 1979, este decan romano-catolic de Bacău.
Întrebat azi, ca și altădată, care sînt cele mai frumoasă momente dintr-o viață trăită pe altarul slujirii lui Dumnezeu, monseniorul Erdeș a răspuns, fără ezitări, că activitatea preoțească nu are comparație prin dimensiunea ei spirituală și menirea sa. „Cele mai frumoase realizări sînt activitatea duhovnicească cu credincioșii, predicarea, de mii de ori, a cuvîntului lui Dumnezeu, și bucuria răspunsului pozitiv al credincioșilor la chemarea noastră”, ne-a zis decanul de Bacău. Ca orice păstor de suflete, în inima căruia ajung toate cele ale oamenilor, tristețea semenilor săi îi umbrește, nu de puține ori sufletul de preot. „Oamenii se tînguiesc, se plîng că nu au cu ce trăi. Crește mereu numărul celor care vin și cer să-i sprijinim. Îi ajutăm pe măsura posibilităților. Înainte de 1990 se plîngeau de Ceaușescu: «am bani, dar nu găsesc alimente». Acum este exact invers; alimentările gem și bate vîntul prin buzunarele oamenilor. Mi-e milă de ei pentru să suferă, pentru că sînt triști, deși oamenii ar trebui să fie veseli. Nu sînt veseli, pentru că nu au motive să fie”, a spus preotul Erdeș.
Cu toate acestea, decanul romano-catolic de Bacău este optimist în privința continuității sentimenului religios în această zonă, chiar dacă este convins că nimeni nu va putea spune ce va fi peste 30″40 de ani, cînd, poate, se va trăi mai bine, „Oamenii vin în număr foarte mare la biserică, ca într-o oază de refugiu. Aici nu e ca la partidele politice. Aici nu se spun lucruri incorecte. În biserică, oamenii aud cuvîntul lui Dumnezeu care dă încredere în ziua de mîine”, a precizat monseniorul Erdeș.
La un nou început de drum, Ștefan Erdeș crede că viitorul contează mai puțin sub aspect material și, mai mult, sub cel sufletesc. „Dacă aduci un suflet pe drumul cel bun ți-ai asigurat mîntuirea. Dar numai Dumnezeu știe dacă am reușit sau reușim vreodată acest lucru. Deci, toată viața trebuie să mergem pe acest drum al mîntuirii”, a conchis decanul Erdeș. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns