• acționarii sau asociații dau bir cu fugiții • mulți dintre ei au plecat la muncă în străinătate
Un sfert din cele 12.600 de societăți comerciale active din județul Bacău sînt în pericol să fie dizolvate, dacă nu își pun ordine în actele financiare și administrative, anunță Oficiul Registrului Comerțului de pe lîngă Tribunalul Bacău (ORC). Gheorghiță Patrichi, directorul instituției, spune că „se va demara o campanie susținută de atenționare a agenților economici care trebuie să-și rezolve aspectele legate de documentele de funcționare. Menirea noastră nu este să le dizolvăm, ci să convingem conducerile acestor firme să-și clarifice situația”. Directorul Patrichi precizează că județul Bacău are o situație mult mai bună decît restul țării. „La noi, doar un sfert din firme nu au actele în regulă, față de restul țării, unde acest indicator ajunge la 75 la sută”, opinează directorul ORC. El precizează că o cifră clară va putea fi furnizată săptămîna viitoare.
Principala problemă a unor firme înmatriculate în județul Bacău este legată de nedepunerea la timp a bilanțurilor contabile. Legea 31, modificată prin Legea 161, obligă agenții economici să depună bilanțurile contabile anuale în cel mult șase luni de la data ședinței AGA. „Pînă acum, societatea intra în dizolvare după trei ani de la nerespectarea acestei obligații, dar acum nu mai așteptăm decît un an”, afirmă Patrichi. El precizează și care sînt celelalte nereguli din cauza cărora unele firme ar putea să fie desființate în următoarele șase luni. Acestea sînt durata contractului de sediu nespecificată sau expirată, administratori cu mandat expirat sau neprecizat, societăți fără administrator. „Există cazuri cînd mandatele administratorilor au expirat, la unele SRL-uri, SA-uri, RA-uri și SCS-uri. Există și situații cînd unele Societăți pe Acțiuni nu au depus mandatele cenzorilor. De cînd cu eliminarea obligativității vizelor, ne confruntăm tot mai des cu situații inedite. Adică unii asociați sau acționari la firme au plecat la muncă în străinătate, iar la noi apar cu domiciliul necunoscut”, informează Patrichi.
În evidențele ORC de pe lîngă Tribunalul Bacău apar exact 25.424 de agenți economici, dintre care aproximativ 9.000 sînt AF-uri și PF-uri (Asociații Familiale și Persoane Fizice autorizate). Numărul total al firmelor radiate, cu capitalul social nemajorat, aflate în reorganizare, insolvabilitate sau faliment este de 3.800. „Din cauză că nu și-au majorat capitalul social, noi am făcut sesizare în Instanță, iar aproape 3.000 de societăți comerciale au fost radiate”, spune Patrichi. Astfel, în județul Bacău, din totalul de 16.424 de societăți comerciale înmatriculate, doar 12.624 mai sînt active.
Gheorghiță Patrichi preconizează că, ORC Bacău, va încheia, pînă la începutul lunii martie 2004, inventarierea agenților economici cu situații neclare. Firmele astfel găsite vor fi notificate și așteptate cel mult șase luni la Registru să-și rezolve problemele, în caz contrar urmînd să intre în procedura de dizolvare. Se va cere instanțelor judecătorești dizolvarea acestor firme, ceea ce nu înseamnă și lichidare. În acest interval de timp, firmele vor avea posibilitatea să-și acopere neregulile.
Potrivit Legii 161/2003, de modificare a actelor normative privind societățile comerciale, la cererea oricărei persoane, precum și a ORC, Tribunalul poate să pronunțe dizolvarea firmei dacă aceasta nu mai are „organe statutare sau nu se mai pot întruni”; nu a depus, în cel mult șase luni de la expirarea termenelor legale, situațiile financiare anuale ori alte acte; și-a încetat activitatea, nu are sediu social cunoscut ori asociații au dispărut și reședința nu le este cunoscută; nu și-a majorat capitalul social potrivit legii. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns