Ghinion! Trebuie să mergem la țară! Să-i ajutăm și pe bunicii noștri, iar părinții vor să ne scoată din fața calculatorului sau a televizorului cu forța. Părerile sînt împărțite: unii disperă numai cînd aud de cuvîntul „țară” și imediat le vin în minte: purici, păianjeni, praf și treabă, multă treabă. Alții, puțini, se bucură că scapă dintre patru pereți. „E week-end, ce-o să faci în casă? N-o să mori două zile la bunici!”, auzi vineri seara. Îți faci băgăjelul și te duci la țară, de parcă ar fi o pedeapsă capitală, cu capul plecat, trist și vai de tine. Nu faci un pas fără să îți amintești ce plictiseală te așteaptă. Îți pui în geantă spray-ul pentru purici, dulciuri, walkman-ul, un joc, mobilul (dacă ești norocos și ai semnal), pentru că vrei să aduci confortul de la oraș la țară. Dar, totuși, de ce crezi că te vei plictisii? Adică vrei să zici că un joc pe calculator, care te ține șase ore în fața lui, nu-i plictisitor? Sau un film HBO de trei ore nu-i plictisitor?
Nu e chiar așa de rău! Chiar e bine ! E doar o părere pripită de-a ta, fără să fii realizat avantajele unei astfel de ieșiri. „Sînt numai țărani, nu ai cu cine vorbi pentru că nu-i duce mintea!”, cred unii tineri.
Sunt adoleșcenți care totuși au reușit să vadă adevărata valoare a unui mers la țară: „oamenii la țară sîunt primitori, prietenoși și apoi mai e și natura, unde te simți mult mai în largul tău. Cît despre purici și alte insecte, atît timp cît ai grijă de gospodărie, de animale, poți scăpa de aceste specimene enervante. E atît de plăcut să mergi în vie și să iei o bucată de pîine cu struguri sau o roșie culeasă de tine. Are alt gust. Și cînd iese mustul și îți pui într-o cană, imediat după ce strugurii au fost dați la morișcă, e o adevărată plăcere.” crede Gabriela Ghiulțu, povestind cu poftă adevăratele plăceri pe care numai la țară le întîlnești.
Sînt adoleșcenți care pot zice că le place la țară mai mult ca la oraș, cum ar fi Carmen Tomescu, care spune că „mă simt superb la țară. E mai bine decît la oraș. Ai spațiu să respiri. E mai multă liniște și de plictisit nu ai cum să te plictisești. Ai oricînd ceva să faci: mergi în grădină, te cațări prin copaci, ai un animal cu care să te joci, te plimbi pe cîmp. Ai ce face!”. Nu te plimbi prin casă sau foiești telecomanda și pe față și pe dos, de înnebunești, pot completa.
Și după o excursie pe la țară vii proaspăt-prospețel pentru o nouă săptămînă de școală sau mai bine o nouă săptămînă de bîrfă orășenească, de stres orășenesc și de distracție banală gen Bacău.
( Andreea CEASĂR )
Lasă un răspuns