• autoritățile locale l-au trimis în orașul lui, pentru că doar acolo poate fi făcută această modificare • de ieri, a intrat în vigoare un act normativ care le dă posibilitatea celor nemulțumi de numele sau prenumele pe care le poartă să și le schimbe mult mai ușor decît înainte
Dacă nu vă place numele pe care-l purtați, ori prenumele dat de nași a fost deseori motiv de batjocură pentru cei din jur, acum puteți scăpa de acest calvar. De ieri, a intrat în vigoare un act normativ care permite schimbarea numelor mult mai ușor decît pînă acum. Cine vrea să facă acest pas trebuie să depună o cerere Oficiul Stării Civile din localitatea în care domiciliază, în care să motiveze pertinent de ce dorește să scape de numele pe care-l are. Asta ar presupune că numele să conțină cuvinte indecente, ridicole. Pot cere să li se schimbe numele și cei ale căror nume au fost deformate prin traducere și au fost scrise greșit de ofițerii de stare civilă. Mai pot depune astfel de solicitări și persoanele ale căror nume de familie este de proveniență străină, iar ele vor să aibă nume autohtone. Aceeași cale pot urma băcăuanii care înfiază copii și vor ca aceștia să le poarte numele.
Ana Sasu, șeful Oficiului de Stare Civilă din Bacău, spune că, în general, cele mai multe solicitări vin de la părinții care au adoptat un copil. „Este firesc ca odată ce ai adoptat un copil să dorești să îți poarte numele. Avem solicitări și din partea persoanelor divorțate, cînd fostul soț sau fosta soție dorește să poarte numele de familie pe care l-a avut în timpul căsătoriei pentru a avea un nume comun cu copii încredințați”, a explicat Ana Sasu. Ea ne-a mai mărturisit că a întîlnit în cariera sa un caz de trasexual care după schimbarea sexului a solicitat și schimbarea numelui. „Persoana în cauză era din Botoșani și a solicitat și schimbarea certificatului de naștere. Cum aceste solicitări se depun la serviciile de stare civilă din localitatea în care s-a născut solicitantul, am îndrumat persoana respectivă să se adreseze instituției similare din Botoșani”, a afirmat Ana Sasu.
Cererile de schimbare a numelui trebuie să fie însoțite de copii certificate sau legalizate după certificatele de stare civilă ale solicitantului, un exemplar din Monitorul Oficial în care a fost publicată cererea de schimbare a numelui, actul de consimțămînt al celuilalt soț, în cazul schimbării numelui de familie comun purtat în timpul căsătoriei, precum și orice alte acte necesare pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii. În plus, trebuie făcută dovada achitării, la Direcția de Taxe și Impozite Locale, a taxei de schimbare a numelui. În cazul în care numele este format din cuvinte indecente sau ridicole, nu este necesară achitarea acestei taxe. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns