Cea mai noua gama de vinuri, din recolta anului 2011, a fost prezentata, recent, in Bacau de producatorul lor, Agroindustriala Bucium Iasi, care scoate pe piata numai vinurilor DOC (de origine cunoscuta). Cele patru vinuri prezentate de oenologul Ilie Ciomaga, sint Feteasca Alba, cupajul Feteasca Regala cu Muscat Otonel, Feteasca Neagra si Muscat Otenel. Rubruca noastra, lansata anul trecut, va prezenta, saptaminal, cite unul dintre aceste vinuri. Astazi, incepem cu Feteasca Alba
Feteasca Alba este un soi autohton, ca si Feteasca Neagra, Zghihara sau Busuioaca de Bohotin, Cadarca, Babeasca Neagra etc. „In ultimii 30 – 40 de ani – spune Ilie Ciomaga – ne-am orientat in special pe vinurile frantuzesti (Sovignon, Cabernet, Pinot Noire, Pinot Gris), uitind ca avem o comoara deosebita in patrimoniul viticol al Romaniei. Va voi prezenta Feteasca Alba, pentru ca este un soi care s-a nascut in Iasi. Face parte din frontispiciul societatii Agroindustriala. Pe blazonul acestei societati comerciale sint trei bauturi alcoolice naturale: vinul Feteasca Alba, Rameros (un rachiu de mere, dublu distilat, invechit in doaga de stejar) si sampania Muscat Ottonel, care este perla Buciumului”.
Fetesca Alba este un vin usor, care se confunda pe undeva cu zona din care provine. Fiecare soi, fiecare vin spune povestea zonei sale. La degustarea acestui vin ve-ti gasi nota de fin cosit, de flori de cimp dimineata pe roua. De fapt este o aroma care caracterizeaza foarte mult vinurile romanesti. Feteasca Alba are si ea o nota de crud, de proaspat, mult ceruta pe piata.
Degustarea de vinuri se face cu trei organe de simt: cu ochii, cu nasul si cu gura. Vinul se priveste, se miroase, apoi se gusta. La degistare, vinul practic se maninca, nu se bea. Lichidul se plimba prin cavitatea bucala, pentru a putea stimula toate papilele gustative. Afli, astfel, ca Feteasca Alba are o culoare galben-verzuie, deschisa, specifica vinului tinar. Are o nota acida la gust, este un vin acrisor, care se imbina foarte bine cu restul de zahar pe care il are ravacul in urma fermentarii. Este un demisec, specific zonei de nord a Moldovei.
Feteasca Alba se intilneste si in alte zone viticole, dar fiecare spune povestea zonei din care provine. La nord e Paralela 45, de fapt, datorita climatului temperat, gasim in vinuri nota de crud, de floral. In sud se estompeaza aromele primare, fiind mai cald acolo. Iata prin ce se deosebeste Feteasca Alba de la noi, de celelalte din tara. Cu aceste calitati, vinurile romanesti au obtinut multe medalii la concursurile internationale. Este vorba de Feteasca Alba, Grasa de Cotnari, Grasa Romaneasca. Dar, cel mai bun critic al unui vin este chiar consumatorul.
Cu un istoric atestat documentar inca din 1469, cind Stefan cel Mare dona Mitropoliei din Suceava o suprafata de vie din Dealul Socola, Podgoria Bucium este una dintre cele mai importante din zona Moldovei. Oficial, bazele podgoriei au fost puse in anul 1949, iar in perioada 1970 – 1980 societatea avea in exploatare 1.050 ha de vita de vie si 400 ha de pomi fructiferi, fiind una dintre cele mai mari din Moldova.
Lasă un răspuns