Dacă în mod obișnuit, la sfîrșit de săpămînă, ne relaxăm, ne încărcăm bateriile și încercăm să uităm măcar puțin de stress-ul școlii, există și persoane care încalcă această regulă. Mai exact, mă gîndeam la activitățile extrașcolare pe care le practică mulți elevi în ziua de astăzi și care își „sacrifică” practic timpul lor liber, dar asta în favoarea unor hobby-uri. Un exemplu este și colegul meu,Turcu Adrian, care realizează ceva mai puțin cunoscut în rîndul tinerilor: avioane. Dar ce fel de avioane și unde se întîmplă asta? Instruit de domnul Mihai Toader, el și întreaga sa echipă s-au pregătit pentru etapa interjudețeană „Cupa Moldovei”. Ce fac ei, practic? „Realizează semimachete și machete de avion, copii fidele ale avioanelor reale”, a afirmat domnul Mihai Toader. „Este o probă dificilă, pentru că intervin mai mulți factori pentru a ajunge în vîrf: viteza, acrobația și talentul. Este demnă de admirat această echipă tînără, dar care a obținut premii naționale și diplome la diverse competiții, ambiția și fair-play-ul lor.Tind să remarc și faptul că nimic nu-i oprește în lupta cu destinul, nici măcar situația financiară. „Cu bani foarte puțini și fără sponsori, ei sprijină cu alocații și din fondurile păriților construirea unui avion, care este riguros analizat și conceput identic după un model real, cu toate detaliile.
La „Cupa Moldovei” au participat elevi din diverse județe, ca Bacău, Botoșani, Vrancea, Prahova și Dîmbovița. După cum am menționat și mai sus, proba se puncteză după trei criterii: acrobație, viteză, semimachete și machete de avioane. Pentru acrobație sînt obligatorii o serie de scheme specifice, ca looping-ul, zborul pe spate sau optul orizontal, iar pentru viteză se utilizează un calcul special. De asemenea, estetica lucrării are o contribuție însemnată de puncte. În funcție de rezultatele obținute se vor da și locurile.
Festivitatea de premiere, a avut loc duminică, la orele 11, iar dacă ne gîndim la premii, acestea constau în sume modeste obținute de la Inspectoratul Școlar.
Sîmbătă, pe lîngă concursul de aeromodele, a avut loc și un concurs de karting. Și aici au fost trei criterii de punctare: circulația, ce constă într-un test propriu-zis de circulație, îndemînarea pe poligon și viteză.
Dacă am vorbit de motoare, zgomot și viteză, acum am să discut puțin și despre calculatoare. Tot în incinta liceului „Henri Coandă” a avut loc și un concurs de informatică. Doamna Mrejeriu Cristina a afirmat că „este o etapă interjudețeană, o confruntare între elevi de programare în limbaj Pascal și C.”
Se pare că în acest weekend elevii băcăuani au demonstrat încă o dată că „timpul costă bani” și nu trebuie irosită nici o secundă. Un weekend plin de activități și mișcare, o viață activă, adică exact trăsăturile tineretului băcăuan. (Mădălina STURZU)
Lasă un răspuns