Sătenii din 15 comune ale județului vor să-și schimbe buletinul
• ei fac demersuri pentru ca, din actualele comune, să se desprindă altele noi • cinci comune au solicitat statutul de oraș, dar numai în trei cazuri sînt îndeplinite condițiile legale
Județul Bacău va avea în curînd o comună în plus. În urma referendumului organizat duminică, 17 august, localnicii din comuna Traian au decis desprinderea cîtorva sate existente în actuala structură și înființarea comunei Prăjești. Potrivit prefectului Radu Cătălin mardare, votul de duminică poate fi validat, pentru că la urne s-au prezentat 53,7 % dintre cei 4.247 de săteni cu drept de vot, și un procent de 96,8 % au optat în favoarea înființării comunei Prăjești. Au existat doar 52 de voturi împotrivă, care nu au viciat, însă, rezultatul final.
Referendumul de la Traian este cel de-al patrulea organizat la noi în județ, pentru înființarea de noi comune. Prima consultare a cetățenilor a fost în noiembrie 2001, cînd sătenii din Gura Văii au lipsit masiv de la urne și, pentru că nu s-a atins o prezență de 51%, nu s-a putut înființa comuna Dumbrava. Același lucru s-a întîmplat și la Berești-Bistrița, în iulie 2003, unde absența de la vot a împiedicat apariția comunei Itești. Primul succes s-a înregistrat anul trecut, la Nicolae Bălcescu: în cadrul referendumului, sătenii s-au pronunțat pentru înființarea comunei Sarata. Conducerea județului a înaintat Ministerului Administrației Publice rezultatul consultării electoratului, cu propunerea de a se da o lege pentru înființarea comunei Sarata. „Pînă acum nu am primit nici un răspuns de la minister și nici nu s-a decis prin lege apariția comunei Sarata”, ne-a declarat Constantin Temneanu, directorul Direcției Juridice din cadrul Prefecturii Bacău.
Acum o săptămînă, la Secuieni, tot în urma unui referendum, localnicii s-au arătat de acord cu apariția comunei Odobești. Mai există intenții, dar consiliile locale nu au făcut nici un demers pînă acum în acest sens, de înființare, la Agăș, a comunei Goioasa, la Blăgești a comunei Valea lui Ion, la Glăvănești – comuna Frumușelu, la Helegiu – comuna Brătila, la Motoșeni – comuna Fîntînele, la Poduri – comuna Bucșești – la Ștefan cel Mare – comuna Bucium, la Tamași – comuna Gioseni, la Vultureni – comuna Godinești. Consiliul local din Berești Tazlău a dat de curînd o hotărîre prin care se prevede organizarea unui referendum, pentru consultarea cetățenilor, în vederea înființării comunei Tescani. Referendumul ar urma să aibă loc concomitent cu referendumul care va fi organizat la nivel național, pentru modificarea Constituției.
Cinci actuale comune au solicitat să devină orașe: Sascut, Podu Turcului, Dofteana, Răchitoasa și Răcăciuni. Solicitarea a fost respinsă de comisia de avizare a Prefecturii, pentru Dofteana și Răchitoasa, care nu îndeplinesc criteriile pentru a deveni zone urbane. Demersurile începute la Sascut, Podu Turcului și Răcăciuni nu au ajuns la stadiul de organizare a referendumului.
Apariția de noi unități administrativ-teritoriale înseamnă, dincolo de cele 10 – 15 milioane de lei care se cheltuie pentru organizarea referendumului, bani serioși pentru înființarea primăriilor, utilarea acestora, organizarea aparatului propriu. „În ultimele luni au fost mai multe solicitări pentru înființarea de noi comune. Cazurile trebuie judecate cu foarte mare atenție. Reorganizarea administrativă se impune în anumite situații, pe considerent de distanțe mari, spre exemplu. Dar, dacă punem în balanță, nu se justifică peste tot cheltuielile legate de funcționarea unei noi primării, dotări, salarii, indemnizații”, ne-a declarat prefectul Cătălin Mardare.
Demersurtile pentru apariția unor comune noi au în unele situații justificări istorice, cum este cazul la Tescani, alteori, motorul sînt orgoliile locale. Părerea oamenilor nu atîrnă, însă, prea mult în balanță, atît timp cît referendumurile organizate rămîn fără un răspuns concret din partea Guvernului, cum este cazul de la Nicolae Bălcescu. De mai bine de un an, dosarul privind înființarea comunei Sarata a fost îngropat într-un sertar la București. probabil că legea care să certifice apariția noii comune va fi dată la timpul potrivit: anul viitor, în an electoral. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns