M-am intrebat si inca ma intreb ce s-a facut cu banii imprumutati cu mare tam-tam de la FMI. Logica e simpla: daca n-au fost folositi, inseamna ca n-am avut nevoie de ei; daca au fost folositi, am dori sa stim cum si in ce scop.
S-o luam pe rind: in 2008, datoria publica a tarii era de 20 la suta din PIB. O nimica toata in raport cu cea a altor tari si cu capacitatea de rambursare. Spre comparatie, Ungaria avea o datorie de 80 la suta din PIB, Portugalia – 90 la suta iar Grecia – 120 la suta.
Cu toate acestea, România a imprumutat rapid 20 de miliarde de euro, adica inca 15 la suta din PIB. E cel mai mare imprumut din istoria tarii si care va fi platit ani buni de acum inainte. Cu toate acestea, nu stim unde s-au dus acesti bani.
Nu stim, apoi, daca era nevoie de acest imprumut cu dobinzi serioase. Pentru ca Ungaria, Portugalia sau Grecia au intrat in programe serioase de austeritate din cauza datoriilor extrem de mari. România, cu o datorie aproape nesemnificativa, a declansat cel mai dur program de austeritate, mai dur decit cel al Greciei, de exemplu.
Si nimeni nu este in stare sa ne raspunda de ce a fost nevoie de taierile de salarii si pensii, de scaderea cheltuielilor sociale, de taierile din educatie, sanatate, administratie.
Iar cel mai grav, nimeni nu stie sa ne spuna unde s-au dus cele 20 de miliarde de euro.
Lasă un răspuns