• în decurs de cîteva luni, mai precis în vara anului 2000, s-au scos din bancă zeci de miliarde de lei • circuitul banilor este descris în amănunt chiar de către unul dintre beneficiarii „suveicii” • în general, banii împrumutați erau folosiți pentru achitarea altor datorii scadente la bancă sau la cămătari • în perioada dinaintea colapsului imperiului Popa, fiul său vitreg a împrumutat bani de la valutuiști, cu dobîndă de doi la sută pe zi • o parte din bani a ajuns în buzunarele cămătarilor, iar alții în conturile funcționarilor bancari • restul au avut un circuit misterios și doar se poate presupune că au ajuns în vreun cont de prin cine știe ce țară
Constatin Doru Adam este personajul care a ridicat cele mai mari sume de bani în numerar de la toate societățile implicate în afacerile grupului ‘lemn”. În unele zile el ajungea să scoată din bancă cîteva sute de milioane de lei, deși există reguli bancare care impun un anumit plafon pentru asemenea operațiuni. După ce luni de zile a scos bani din Banca Transilvania, conducerea instituției a depus plîngere abia pe 16 mai 2002. Controlul efectuat a scos la iveală faptul că banii erau folosiți fie pentru achitarea unor rate scadente la alte societăți din grup, fie, pur și simplu, erau scoși de Adam sau de tatăl său vitreg din bancă pentru nevoile personale. Săptămîna trecută au fost arestate 23 de persoane, foști funcționari ai băncii și oameni de afaceri. Nici unul dintre comunicatele Parchetului Național Anticorupție (PNA) nu menționează numele lui Adam ca fiind implicat în afacerile grupului „lemn”.
Încrengătura dintre societățile implicate în fraudarea Băncii Transilvania sînt atît de complexe, încît pentru înțelegrea mai ușoară a modului de manipulare a banilor vom reda mai jos oparațiunile pentru fiecare societate în care erau implicați Constatin Doru Adam și Dorinel Popa.
Societatea Algotec Prod a luat primul credit pe 8 iunie 2001, în valoare de un miliard de lei. Cîteva zile mai tîrziu acesta a fost suplimentat de trei ori, cu 685 de milioane de lei, apoi cu 245 milioane de lei și, în final, cu încă 270 de milioane de lei. Creditele acordate firmei au fost în valoare de 2,1 miliarde de lei din care s-au rambursat 1,2 miliarde de lei. Pe parcursul creditării s-au ridicat în numerar nu mai puțin de 600 de milioane de lei de către Constatin Doru Adam, care le-a folosit fie pentru rambursarea unor rate scadente la societatea care cerea creditul, fie pentru ratele scadente ale altor societăți patronate de Adam, ori pentru nevoile personale.
Societatea Ambi Forest, începe activitatea infracțională pe 26 martie 2001, cînd la un sold de aproape 800 de milioane de lei a cerut o suplimentare a creditului cu 140 de milioane de lei. Apoi, în decurs de cîteva zile, au survenit suplimentări de credite cu cîte 90, 210 și 120 de milioane de lei. Sumele au fost folosite fie pentru rambursarea unor rate scadente ale firmelor din grup, fie pentru nevoile personale ale lui Adam sau ale tatălui său vitreg, Dorinel Popa. Sumele ridicate în numerar s-au cifrat la aproape 500 de milioane de lei. Operațiunile de retragere în numerar sau de achitare a ratelor scadente ale altor societăți s-au efectuat de regulă în aceeași zi în care s-au obținut creditele.
Societatea Tandem Road, considerată de procurori drept reprezentativă pentru grupul „lemn”, a luat pe 2 martie 2001 o linie de credit în valoare de trei miliarde de lei și un credit pentru constituirea unui stoc de marfă în valoare de două miliarde de lei. Pe 8 martie a obținut o suplimentare de încă 100 de milioane de lei. Dorinel Popa și fiul săi vitreg, Constatin Doru Adam, au ridicat în numerar 1,4 miliarde de lei. Restul banilor au fost folosiți pentru virarea a diverse sume către zece firme din grup, care la rîndul lor au plătit în cea mai mare măsură comisioane și dobînzi bancare.
Societatea Briacento Stile contractează pe 27 iunie 2001 un credit în valoare de 1,2 miliarde de lei. În aceeași zi s-au virat la societatea Deneb Com 1,193 milioane de lei, care, la rîndul ei, plătește rate scadente la diferite societăți din grup sau la diverși furnizori din grup, sau din afara lui. 300 de milioane de lei au fost ridicate în numerar de către Constantin Doru Adam.
Societatea Conadgat Exim este cea care face și legătura dintre Dorinel Popa, Constatin Doru Adam și Benoni Beca, patronul firmei Amapolla, din grupul „alcool”. Pe 20 spetembrie 2000, firma a obținut un credit de 330 de milioane de lei. În aceeași zi s-au achitat 250 de milioane de lei societății lui Beca și au fost ridicați în numerar peste 70 de milioane de lei de către Adam. Cinci zile mai tîrziu, societatea Conadgat mai obține o suplimentare de credit de 570 de milioane de lei care este virată în aceeași zi la Ambi Forest. În ianuarie 2001, creditul inițial a fost suplimentat cu încă 75 de milioane de lei. Pe 22 martie 2001 se mai adaugă o suplimetare de 450 de milioane de lei, pe 29 martie se mai obține o suplimetare de 90 de milioane de lei, pe 23 mai încă 150 de milioane de lei și, în fine, pe 29 mai banca a mai acordat o suplimentare de 55 de milioane de lei. Din creditul total de 1,2 miliarde de lei s-au rambrusat 100 de milioane de lei. În rest s-au efectuat plăți la ratele scadente ale firmelor din grup, în valoare de aproape 700 de milioane de lei. Restul de pînă la alte aproape 800 de milioane de lei au fost ridicate în numerar de către Adam sau de către tatăl său vitreg.
Societatea Deneb Com a făcut un credit, în 1999, în valoare de 300 de milioane de lei. Acesta a fost suplimentat pe rînd cu cîte 35, 90 și 900 de milioane de lei. Prin contul firmei Deneb Com, creditul a fost utilizat în cea mai mare parte pentru virări de sume în contul altor firme din grup, de unde banii erau ridicați în cea mai mare parte în numerar, se rambrusau rate scadente și se achitau comisioane bancare. Aproape 1,1 miliarde de lei au fost ridicați în numerar de către Constatin Doru Adam și Dorinel Popa.
Societatea Gramisis Com a luat, pe 12 aprilie 2001, un credit de 900 de milioane de lei. Pe 18 aprilie s-a suplimentat creditul cu încă 300 de milioane de lei, iar pe 22 iunie 2001 a obținut ultima suplimentare în valoare de 300 de milioane de lei. Aproape 1,3 miliarde de lei au fost ridicați în numerar de către Adam sau de către administratorul firmei Gabriel Cosmin Juncu. În rest s-au efectuat plăți la firmele din grup pentru rambursarea altor credite.
Societatea Indomat a luat pe 11 iunie 2001 un credit în valoare de 1,2 miliarde de lei. În aceeași zi în care s-a acordat creditul, Dorinel Popa ridică în numerar 1,187 miliarde de lei. Administratorul firmei era Constatin Doru Adam.
Societatea Miseram contractează, pe 19 iunie 2001, un credit în valoare de 1,1 miliarde de lei. Pe 29 iunie mai obține un credit de 190 de milioane de lei. Pe 10 iulie 2001 mai obține un credit în valoare de 190 de milioane de lei. Peste 1 miliard de lei au fost virați la firma Ambi Forest și au fost ridicați în numerar, în aceeași zi, de către Dorinel Popa. Restul banilor au fost ridicați în numerar de către Adam.
Societatea Nacidal a contractat credite în valoare de 1,7 miliarde de lei. Sumele au fost folosite pentru virarea în aceeași zi la societatea Ambi Forest a 1,2 miliarde de lei, de unde au fost ridicate în numerar de către Dorinel Popa și Constantin Doru Adam.
Societatea Pachister Com a luat de la bancă, pe 5 iulie 2001, un credit în valoare de 1,2 miliarde de lei. Banii au fost folosiți pentru rambursarea creditelor unor societăți din grup, și 360 de milioane de lei au fost ridicați în numerar de către Adam.
Societatea Palisandru a luat pe 5 iulie 2001, adică în aceeași zi cu Pachister, un credit în valoare de 900 de milioane de lei. A mai obținut suplimentări de credite în valoare de 90, 480 și 1,2 miliarde de lei. Banii au fost folosiți pentru plata ratelor altor societăți din grup, rambursarea unor credite mai vechi care ajungeau la scadență și ridicări în numerar de către Adam.
Societatea Ralumirad a contractat credite în valoare de 1,6 miliarde de lei, în intervalul 7 noiembruie 2000 – 23 mai 2001. Banii au fost folosiți pentru rambursarea ratelor restante ale altor firme din grup. Aproape 450 de milioane de lei au fost ridicate în numerar de către Adam Doru Constatin.
După cum se vede din datele de mai sus, Adam Doru Constatin și tătăl său vitreg, Dorinel Popa, au făcut retrageri de bani în sume imense. Totalul sumelor ridicate în numerar din bancă se cifrează la peste 7,5 miliarde de lei într-o perioadă de cîteva luni. Nimeni nu știe exact ce s-a întîmplat cu acești bani. În mod sigur, o mare parte dintre ei au ajuns în buzunarele cămătarilor care i-au împrumutat bani familiei Popa, cu dobîndă de doi la sută pe zi. Tot la fel de sigur este că o parte din bani a ajuns și la funcționarii băncii. O mare parte din bani a dispărut însă fără urmă odată cu Adam. În urma lui au rămas cîteva utilaje nefuncționale și patru apartamente din care trei au fost luate de bancă. În rest, nu se șttie nimic de destinația banilor.
pe raster
Cum se spălau banii
Metoda folosită pentru „albirea banilor” este cunoscută de specilaliști sub denumirea de „suveică”. Principiul de funcționare este destul de simplu. A și B sînt prieteni și au la dispoziție o sumă de bani, să spunem 200 de milioane de lei. Ei se prezintă la bancă cu o factură din care rezultă că A a achiziționat de la B un bun în valoare de 20 de miliarde de lei. În cele mai multe dintre cazuri, bunul fie este supraevaluat, fie nu există deloc. Factura trebuie achitată, iar A nu are atîția bani să o plătească. Așa că sînt puse la bătaie cele 200 de milioane de lei. B i le dă lui A cu titlu de împrumut personal, acesta le introduce în societate sub formă de aport la capitalul social, apoi îi scoate și îi trimite în contul lui B, ca primă rată pentru achitarea facturii în valoare de 20 de miliarde de lei. B, la rîndul lui, scoate banii din cont, îi dă iarăși lui A ca împrumut personal, acesta iar îi bagă în societate ca aport de capital social și îi scoate pentru a-i trimite înapoi în cont lui B, ca o a doua rată pentru factura de 20 de miliarde de lei. Operațiunea se repetă pînă cînd este achitată integral factura. În felul acesta, cu doar 200 de milioane de lei, în cîteva minute se acopereau găuri de zeci de miliarde de lei. Astfel de operațiuni bancare nu se pot face fără complicitatea funcționarilor bancari. Cei doi „parteneri” de afaceri nu se mulțumeau numai cu asta și, pe baza documentelor bancare din care rezulta că B i-a vîndut lui A un bun în valoare de 20 de miliarde de lei, A se prezenta la Administrația Financiară și cerea, conform legilor în vigoare, returnarea TVA aferentă sumei de 20 de miliarde de lei. Adică aproape patru miliarde de lei. Bani pe care Administrația Financiară este obligată să-i restituie cumpărătorului pe baza documentelor eliberate de bancă, din care rezulta că operațiunea a avut loc. Membrii grupului „lemn” au apelat în numeroase cazuri și la acest gen de operațiuni, dar au fost depistați de inspectorii fiscali la verificările făcute pe teren în vederea identificării bunului tranzacționat. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns