• dimineața, cînd te pregătești de școală, te machezi și te îmbraci o oră, iar în cinci minute arunci într-o poșetă două, trei caiete mixte • mulți tineri nu contabilizează după terminarea orelor cu ce-au rămas în cap de la spusele dascălilor, ci fac liste cu cei pe care i-au dat gata
Tot mai mulți elevi uită pentru ce vin la școală. În loc să se ocupe de carte, pentru unii, chiulul, barul și moda primează. Cele mai multe fete petrec jumătate sau chiar o oră în fața șifonierului deschis, gîndindu-se la ce vor purta mîine și cum să arate mai bine. Pentru cine? De ce? Se pare că totul e pentru băieții din clasă sau prieteni. Sau profi? Cert este că tinerii sînt mai mult decît încîntați de vestimentația excentrică a unor fete. Un tip Răzvan îmi spunea că „avem și noi nevoie de un obiect de interes, de o inspirație la școală”. Și avea dreptate.
Holurile liceului pot fi comparate cu adevărate podiumuri de prezentare, pe care se plimbă în fiecare pauză nelipsitele modele, așteptînd să audă după trecerea lor cuvinte de admirație pentru „look-ul” lor deosebit. Însă nu toți au posibilitățile necesare pentru pentru a se îmbrăca după ultima modă. Aceștia trebuie să se remarce prin altceva: o olimpiadă, un premiu la un concurs de literatură sau un meci de baschet, adică prin propriile lor forțe.
Este știut că mulți elevi vin la școală doar constrînși de părinți. Fetei nu-i mai stă capul la ore, dovadă că dimineața se machiază o jumătate de oră, o altă oră o pierde cu îmbrăcatul și aranjatul părului, iar în zece minute își mai amintește că a uitat să-și facă ghiozdanul, care înseamnă 2, 3 caiete mixte. Aici cred că e și vina părinților, care nu au supravegheat comportamentul copiilor îndeaproape și nu au combătut de la început această atitudine.
„Școala a devenit într-adevăr un loc în care oricine își poate etala ultimele toalete achiziționate, în care moda a devenit pentru unii aproape o rațiune de a fi. Trebuie să recunosc că sîntem niște superficiali în intenția noastră de a impresiona”, mi-a spus deunăzi Sorana, o fată din clasa a XI-a. Mihaela, însă, o fată de la a X-a, n-a fost nicicum de acord cu ea. „La școala ne petrecem cel mai mult timp, așa că avem și cele mai multe șanse ca aici să cunoaștem cei mai mulți oameni. Așa că este normal să dorești să arăți cît mai bine, să fii remarcată. Pentru că frumusețea este ca o scrisoare de recomandare”, mi-a spus ea.
Modului în care ne îmbrăcăm n-ar trebui să-i zcordăm mai mult timp decît învățatului. Cel puțin nu la vîrsta asta. Preocupîndu-ne mai mult de look-ul nostru, vom pierde din vedere ceea ce e esențial. Cei din jur vor observa asta mai devreme sau mai tîrziu. Nimeni nu spune să stai toată ziua cu cartea în față și să-ți omori pauzele cu repetarea lecțiilor pentru ora următoare. Dar nici n-ar strica să ne preocupe mai mult ceea ce ne-a rămas, de exemplu, în minte după șapte ore de școală, în loc să ne gîndim pe cine am mai dat gata în ziua respectivă la școală. (Ioana PAVEL)
Lasă un răspuns