• Doina Cmeciu, decanul Facultății de Litere din cadrul Universității Bacău, crede că trei ani de studiu nu sînt suficienți pentru formarea unui viitor dascăl
Profesorii de la Universitatea Bacău nu sînt de acord cu restrîngerea cursurilor la trei ani, în loc de patru cît sînt acum, și nici cu eliminarea masteratelor de la universitățile care nu organizează și cursuri de doctorat. „Situația actuală a României cere încă un învățămînt academic pe două specializări, care trebuie lăsate să se deruleze pe durata a patru ani. Nu se poate ca un tînăr să se pregătească în doar trei ani la specializări precum română-engleză, franceză – engleză, matematică – fizică sau biologie – geografie. Apoi, mai există și problema departamentelor: cînd mai desfășoară un student practica pedagogică?”, a întrebat retoric prof. univ. dr. Doina Cmeciu, decanul Facultății de Litere din cadrul Universității Bacău. În opinia acesteia, este greu de crezut că un profesor se poate forma în doar doi, trei ani de studiu. Ideea generală printre universitarii băcăuani este că cei patru ani de cursuri ar trebui păstrați, istoria recentă a învățămîntului universitar românesc fiind, după cum crede decanul de la Litere, o dovadă că lucrurile au mers bine în actuala structură. „Învățămîntul era un domeniu prin care România a excelat în străinătate”, este opinia profesoarei Cmeciu.
O altă problemă a proiectului prezentat de actualii guvernanți are strînsă legătură cu propunerea de desființare a studiilor de masterat acolo unde nu există studii de doctorat. În aceste condiții, dacă proiectul de lege va fi aprobat, Universitatea Bacău riscă să devină o instituție superioară de nivelul trei, adică doar cu studii universitare. „Masteratele trebuie să rămînă în acele centre care și-au creat masterate pînă acum. A le concentra în două, trei centre universitare care au îndrumări doctorale nu este bine și corect”, a mai opinat Doina Cmeciu.
Universitarul băcăuan consideră că viitoarea lege a învățămîntului universitar va trebui analizată cu multă atenție, deoarece, în caz contrar, ” va duce la distrugerea învățămîntului, iar efectele se vor vedea peste cîțiva ani”. Ce se va decide în această ramură se va ști peste cîteva săptămîni, cînd rectorii universităților din toată țara se vor întîlni cu ministrul Educației, ca să analizeze proiectul de lege. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns