UPDATE 3: Viorel Rusu a fost plasat în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, instanța repingând cererea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău de a-l aresta pe afaceristul băcăuan, ca fiind nefondată. Rusu nu va avea voie să părăsească domiciliul, să se întâlnească direct sau indirect cu martorii sau și va trebui să se prezinte intanțelor ori de câte ori va fi chemat în această perioadă, altfel riscă arestarea preventivă.
UPDATE 2: Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău a remis presei următorul comunicat, în care sunt explicate motivele reținerii omului de afaceri Viorel Rusu:
«Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău
efectuează cercetări faţă de inculpatul persoană fizică Rusu Viorel pentru săvârşirea
a patru infracţiuni de fals în declaraţii, (…) şi a unei infracţiuni de participaţie improprie la abuz în serviciu, (…). În fapt, în sarcina acestuia s-a reţinut că la datele 20.02.2013, 05.06.2013, 17.07.2013 şi 02.10.2014, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului în faţa notarului, susţinând cu ocazia înstrăinării către terţi a unor apartamente că bunurile ce fac obiectul vânzării nu fac obiectul vreunui litigiu pe rol.
Totodată, la data de 04.02.2009, a prezentat în faţa registratorilor din cadrul OCPI Bacău acte incomplete ce au avut ca efect înscrierea dreptului de proprietate deplină asupra unei construcţii (bloc de locuinţe), determinând producerea unui prejudiciu bugetului de stat în valoare de 468.960,6 lei (valoare ce urmează a fi actualizată printr-o expertiză contabilă).
Prin ordonanţa procurorului din 04.02.2016 s-a dispus reţinerea inculpatului Rusu Viorel pentru o perioadă de 24 ore, fiind înaintată cauza Judecătoriei Bacău cu propunere de arestare preventivă.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului
penal reglementat de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului
procesual de administrate a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să
înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie recunoscut de lege în favoarea
suspecţilor şi prev. de art.4 din C.p.p. şi art.6 al.2 din Convenţia Europeană a
Drepturilor Omului».
Afaceristul băcăuan Viorel Rusu, implicat în marile dosare de corupție ale Bacăului, a fost reţinut astăzi de procurorii Curţii de Apel din Bacău, într-un dosar care vizează infracţiuni comise la construirea unui imobil din Bacău. El va fi prezentat judecătorilor, cu propunerea de arestare pentru 30 de zile, precizează ziarul Adevărul.
În ultimii doi ani, Viorel Rusu a formulat mai multe denunţuri la Direcţia Naţională Anticorupţie, în care a acuzat primari, deputaţi şi senatori care ar fi pretins şi primit mită de la el. Printre cei denunţaţi de Viorel Rusu, se numără primarul Bacăului, Romeo Stavarache, Constantin Apostol, fost şef al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, senatorul Gabriel Berca, fost ministru de Interne, deputatul Mihai Banu, fost lider al democrat-liberalilor băcăuani şi alții.
Milionarul Viorel Rusu controlează trei firme (Rustrans, Conextrust şi AMICI) care au câştigat sute de contracte publice în judeţul Bacău, şi au realizat o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, în fiecare din ultimii patru ani. „A fost reţinut omul de afaceri Viorel Rusu, într-un dosar referitor la apartamentele de serviciu ale cadrelor MAI. S-a făcut şi propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile“, ne-a declarat procurorul Constantin Botezatu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.
UPDATE 1: Care sunt locuințele din dosar? Varianta lansată vara trecută de Romeo Stavarache
În acest moment, anchetatorii nu au precizat exact despre care locuințe este vorba. O variantă ar fi cea lansată de primarul Romeo Stavarache, în iunie 2015, și consemnată de Ziarul de Bacău, când a vorbit presei despre problema juridică a locuințelor MAI.
Astfel, Ministerul Administrației și Internelor (MAI) a câștigat în instanță dreptul asupra a patru apartamente din blocul 32, scara C, de pe bulevardul Unirii din Bacău.
„Există o hotărâre judecătorească prin care primarul, personal, este obligat să aloce Ministerului Administrației și Internelor apartamente într-un bloc pe care MAI îl transferase Primăriei Bacău, în 2003, prin Hotărâre de Guvern. Blocul era finalizat în proporție de 60% și urma să fie construit în continuare de Primărie, iar la sfârșit să fie date aceste apartamente pentru partea finanțată de MAI”, a relatat primarul Romeo Stavarache.
„Din păcate, acest bloc a luat calea altui proprietar, fără niciun fel de documente, din câte am văzut. La ora actuală, apartamentele sunt vândute, nu mai există nici măcar cele pe care trebuie să le dăm MAI. Am primit o adresă de la IPJ Bacău, să pun în executare această hotărâre, le-am răspuns că nu avem această posibilitate, deoarece apartamentele nu mai sunt în proprietatea noastră. Într-un fel, acestea au fost transferate, dar nu există niciun document de transfer. Eu sunt convins că MAI va elucida acest caz. Din câte am înțeles, e posibilă o fraudă de câteva milioane de euro”, a mai spus primarul Bacăului. El a refuzat să dea alte detalii sau să nominalizeze persoane.
mihai+coman a zis
nu cred ca berca nu stia despre viorel rusu ca doar au fost colegi de partid la PUR
Rotaru Ion a zis
Cred că ar trebui să se umble și la contractele de licitații câștigate de Viorel Rusu la comuna Berești Tazlău, dar mai ales la Strugari, deoarece ” prietenia ” din acesta și Rotariu Vasile primarul acestei localități este notorie. S-ar părea că Rusu Viorel l-a ” ajutat” pe Rotariu să-și construiască o căsuță în satul Grigoreni comuna Scorțeni. Și mai sunt și alte ” afaceri ” dintre aceste persoane cu banii publici.