• în această vară, mulți români întorși de prin Italia de la muncă au venit la Urgențe pentru a-și rezolva unele probleme medicale • supărați că nu sînt tratați cum ar dori, unii au trecut la amenințări de tot felul • deși nu plătesc la Sănătate, ei au preferat să vină la medicii de aici, fiindcă în afară ar fi plătit sume imense
Foarte mulți români plecați la muncă în străinătate, care au venit acasă în vacanță în această vară, au apelat la serviciile medicilor băcăuani. Culmea este că ei au ajuns la Urgențe, acolo unde toată lumea este tratată fără să plătească un leu. Asta deși nu plătesc nici un leu la bugetul nostru al asigurărilor de sănătate. Și mai interesant este că unii medici spun că, deși au fost tratați gratuit, italienii noștri au fost teribil de nemulțumiți. „Nu puține au fost cazurile în care ne amenințau că aduc peste noi ziariștii, cărora să li se plîngă ce prost sînt tratați în țara lor. Sau ne amenințau că ne reclamă pe la tot felul de foruri, uitînd că ei nu alimentează cu nimic bugetul asigurărilor de sănătate și că astfel de investigații în străinătate i-ar fi costat bani grei, dacă nu erau asigurați”, ne-a declarat medicul șef Sofia Haralambie, de la Urgențe.
Culmea este că se întîmplă astfel, deși mulți dintre confrații reîntorși de pe-afară recunosc că acolo ești tratat o singură dată gratuit în regim de urgență. După aceea, dacă ești asigurat, plătește firma pentru tine, dacă nu, scoți bani grei din buzunar. „Acolo este curățenie ca într-o farmacie, oamenii sînt extrem de amabili, îți fac un set de analize de cîteva zeci de pagini. Dacă încerci săi dai cîțiva euro unei infirmiere care te îmbăiază zilnic, riști să fii acuzat de dare de mită. Dacă te duci a doua oară, însă, ori plătești înainte de consultație, ori pleci cum ai venit. Nu se uită nimeni la tine, deși sînt extrem de amabili. Și nu-i vorba de sume de ordinul sutelor de mii de lei, ci de ordinul zecilor de milioane. O consultație la un medic specialist te costă acolo, în cazul în care lucrezi la negru și nu plătești asigurări de sănătate, cam două sute de euro. Dacă ai nevoie și de tratament sau, ferească Dumnezeu!, de internare, trebuie să plătești cîteva zeci de mii de euro”, a povestit Ioana Mironică, una dintre „italiencele” care au făcut cunoștință cu sistemul medical din Italia.
Cu toate că știu aceste lucruri, românii veniți acasă de prin lume bat cu pumnul în masă pentru că, spun ei, cît au lucrat aici, au plătit cu vîrf și îndesat și n-au obținut prea mult în schimb. „Cînd le-am spus că ei nu plătesc asigurări medicale, mi-au motivat că atît cît au lucrat în Romănia au plătit de le-a ieșit pe ochi și nu au avut nevoie de nici o aspirină pentru banii reținuți. Sînt banii lor, de care trebuie să beneficieze, chiar dacă acum nu mai contribuie cu nimic. Și, într-un fel sau altul, au și ei dreptate”, ne-a spus una dintre asistentele de la Urgențe. Medicii spun că sistemul asigurărilor de sănătate trebuie, și din acest punct de vedere, revizuit. Pentru că sînt multe voci care spun că „italienii” să plătească pentru fiecare pastilă primită, dar sînt și mulți cărora nu li se pare normal ca oameni care au contribuit cu bani buni la asigurările de sănătate să fie scoși acum în afara acestui circuit, iar la nevoie să nu aibă unde fi îngrijiți. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns