Începem două săptămîni grozave, două săptãmîni libere care ne vor umple bateriile la maxim pentru lucru. Dar hai să nu vorbim de școalã, de teze, de teme lungi și profesorii stresanți, hai să vorbim de vacanță. Ce fac și cum mă distrez? Cum percepem Sfîntul Paște și ce tradiții avem, unde mergem în vacanță?
Vacanța este fereastra deschisã spre lume, semnifică relexare și calm, echilibrul familiei, rezolvarea problemelor, în genere în bine. Sînt două săptămîni de purificare a sufletului, a trupului, de curățire a locuinței și a mediului în care trăim. Pe lîngă post și rugăciune, creștinul se apropie de Dumnezeu prin dragoste și iertarea celor care ți-au fãcut rău.
Anul acesta mi se pare un an magic, pentru că Sfîntul Paște este unic, pe 11 aprilie atît la catolici, cît și la ortodocși. Pasca, ouăle roșii și mielul pregătit tradițional sînt nelipsitele bunătăți de sărbătoare.
Există o vorbă care spune că tinerii ce în noaptea de Sfînta Înviere aprind o lumînare direct din mîna preotului vor visa la noapte ursitul (a) vieții lor. De asemenea, vor avea noroc tot anul, iar la greu și supărare se aprinde lumînarea de la Sfînta Înviere pentru a le merge mai bine.
Sfîntul Paște se petrece în familie și alături de cei dragi. Dar, în Bacău, o mulțime dintre familii au rude în străinătate, la muncă; frați, părinți, copii, sau alte persoane mai apropiate, cărora, de cele mai multe ori, situația financiară nu le permite să fie împreună. Cînd alții rîd și în casa lor e veselie, alături un copil plînge după un pãrinte, iar singura binecuvîntare de Sfîntul Paște rămîne, eventual, vocea acestuia, auzită firav prin telefon. Pe fir se pierd lacrimi și suspine, dorințe neîmplinite și suferință, dar care numai între ei se simte. Iar lumea fericită te privește și nu poate să înțeleagă cît este de greu, lumea doar judecă și nu simte ce simți tu.
De Sfîntul Paște, majoritatea credincioșilor pleacă în locuri sfinte, biserici sau mănăstiri. Unii, de sărbători vor trece peste hotare. Preferă să aleagã Grecia, Italia, Spania și nu o vacanță la munte sau în alte locuri în România, pentru că prețurile în țară sînt exagerate și preferã serviciile străinilor ce le asigură calitate și încredere.
În vacanță te poți distra altfel: poți mege la un film, la un concert, poți prelungi un mic-dejun și să-ți faci o plăcere din cafeaua zilnică, să te-ntîlnești cu un vechi prieten, să ieși în oraș, ai mai mult timp pentru tine…
Vacanța e vacanță și așa trebuie sã fie! (Mãdãlina STURZU)
Lasă un răspuns