Caldurile caniculare dauneaza grav sanatatii, cu efecte paralizante asupra capacitatii de a rationa a politicienilor. Respectivul slogan nu a fost postat pe nici un sait de interrnet, si nici nu este difuzat obsesiv de posturile noastre de televiziune, in intentia lor de a ne crea un scut protector impotriva agresiunilor de tot felul ce se inmultesc de la o zi la alta si fata de care sintem lipsiti de orice sansa de aparare.
Reuniunea de la palatul Cotroceni ne prezinta doar una dintre mostrele de exercitiu politicianist exacerbat in fatarnicie paranoica si populism ieftin.
Un exercitiu de imagine lipsit de orice substanta, l-au catalogat mai toti analistii politici, si inclin sa le dau dreptate. Se pare ca de intii iulie a.c., asadar cu numai doua zile in urma, picatura noilor ajustari de preturi a facut ca paharul nemultumirilor noastre generale sa se reverse pe de margini cu o forta ce a depasit orice previziuni. Efectele in lant ale scumpirii gazelor naturale si curentului electric, cu influente directe asupra preturilor alimentelor, implicit ale cosului zilnic ce ramine atirnat undeva, intre trebuinte – dorinte si neputinte, si care risca sa devina si mai gol decit pina acum, au sensibilizat, cel putin formal, sentimentele asa-zis responsabile ale guvernantilor nostri. Cel putin acesta ar putea fi mesajul consultarilor initiate de presedintele Traian Basescu, la care au fost invitati sa participe liderii partielor politice parlamentare si responsabili ai societatiii civile.
Tema acestei reuniuni de urgenta? Cresterea preturilor si combaterea tendintelor inflationiste. Prilej pentru PSD, PC, PD-L, PRM, UDMR de a-si da cu parerea, ingrijorate fiind nevoie mare de riscurile pauperizarii absolute a contribuabilului roman adus in stare de disperare de politicile falimentare. Dar si de a veni cu „propuneri constructive” (pardon de formularea inspirata din practicile mai vechi de care am avut parte cindva). Viitoarele partenere de scrutin electoral si, implicit, de guvernare – am numit cuplul PSD – PC, au tinut sa avanseze un Pact National pentru Energie si Hrana, conceput in zece puncte, intre care ridicarea imediata a salariului minim pe economie la 600 de roni, utilizarea exclusiva a gazelor naturale din productia interna pentru consumatorii casnici, la preturile de exploatare, simultan cu reorientarea relatiilor contractuale-diplomatice cu concernul rus Gazprom, cresterea plafonului de la care sa se faca impozitarea pensiilor s.a. PD-L-ul lanseaza, intre cele cinci masuri pe termen scurt, solutia maririi in devans a pensiilor, incepind cu 1 august, in timp ce UDMR-ul le cinta in struna tuturor, tactica verificata pe parcursul anilor, dovedita cistigatoare si profitabila, intrucit nu se stie cine va accede, din toamna, la guvernare. In vreme ce Guvernul propune doar masuri punctuale pe termen scurt, deja avute in vedere: scaderea cu 1,5 la suta a cotelor de asigurari sociale si de somaj, ca si disponibilizarea de la buget a sumelor necesare pentru compensatiile la energia termica si combustibili destinate persoanelor si familiilor cu venituri mici, conform unor grile de plafoane reactualizate.
Privite cu un ochi detasat, toate aceste gaselnite lipsite de suport practic se pot asemui cu o frectie la un picior de lemn, emanind mirosuri inconfundabile de campanie electorala. Contextul fiind folosit ca pretext. Apa rece si rahat! ar putea exclama, la rindu-i, oricare dintre reprezentantii minoritatii turco-tatare, si cred ca i-as da dreptate. Ceea ce lipseste cu adevarat solutiilor scoase pe taraba promisiunilor este tocmai substanta. In absenta careia se apeleaza la artificii. Iar atita vreme cit lipseste orice control asupra utilizarii resurselor, dar si a conduitei morale a marilor companii transnationale, pe care le intereseaza numai si numai profiturile nete, nicidecum politicle sociale ale guvernantilor, totul ramine un joc al absurdului si al pacalelilor invesmintate in bune intentii. Care nu tin nici de frig si nici de foame.
Lasă un răspuns