Aproape 1.500 de experti contabili si contabili autorizati au participat, la sfirsitul saptaminii trecute, la cel mai important eveniment din viata organizatiei pe care o reprezinta, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania – CECCAR, cel de al XVIII-lea Congres al Profesiei Contabile din Romania. Invitatii lor au fost 150 de reprezentanti ai unor institutii de profil internationale, dintre care o parte reprezentanti la virf.
La Congres au venit si numarul unu mondial in profesia contabila, Robert Bunting, presedintele Federatiei Internationale a Contabililor (IFAC), dar si reprezentanti ai unor organisme regionale: Federatia Expertilor Contabili Europeni, Federata Internationala a Expertilor Contabili Francofoni, Federatia Expertilor Contabili Mediteraneeni, Comitetul pentru integrare latina Europa-America in domeniul profesiei contabile si organisme profesionale din peste 50 de tari. A mai fost prezenta o delegatie IFAC, formata din reprezentanti ai Comitetelor pentru Practici Mici si Mijlocii (PMM) si pentru profesionistii contabili angajati, condusa de presedintii Sylvie Voghel si Roger Tabor. Au fost, insa, invitate si personalitati marcante ale vietii publice, ai Parlamentului, Pesedintiei, Guvernului, ai autoritatilor locale, ai unor organisme si asociatii patronale si profesionale si ziaristi. La Congres a fost prezenta si o delegatie a Filialei Bacau a CECCAR, formata din 20 de reprezentanti.
O traditie nonagenara
Dezbaterile au avut loc pe tema „Pentru o noua cultura in profesia contabila”, iar sesiunea plenara a fost continuata de cinci mese rotunde cu temele „Profesia contabila si interesul public”, „Abordari actuale ale unitatii si unicitatii profesiei contabile”, „IMM/PMM (intreprinderi mici si mijlocii / practici mici si mijlocii): care este viitorul”, „Profesionistii contabili angajati: o noua abordare” si „Profesia contabila si serviciile fiscale”. „Tema centrala a Congresului – a spus presedintele CECCAR, prof. univ. dr. Marin Toma – a stirnit, inca de la anuntarea ei, cu peste un an in urma, un mare interes in mediile profesionale si nu doar. Interesul este justificat daca tinem seama ca actuala criza economica si financiara a dovedit ca toate valorile care opereaza in profesia contabila, precum si institutiile necesare pentru comunicarea acestor valori trebuie reformate in continuare. In ciuda dificultatilor prin care trec economia mondiala si profesia contabila in general, expertii contabili romani au facut tot ce ete posibil pentru continuarea unei traditii de aproape 90 de ani – organizarea la fiecare doi ani a unui congres, cu participare internationala. El are o dubla semnificatie: constituie o manifestare stiintifica (cele 33 de interventii ale specialistilor romani si internationali, precum si prin cele aproape 500 de pagini de referate stiintifice stau marturie) si este o analiza punctuala a problemelor si tendintelor din profesia contabila, in contextul economic, social si politic existent”.
Profesia contabila la rascruce
Tema congresului a adus in dezbatere aspecte legate de ireversibilitatea reformelor in profesia contabila, pentru apararea interesului pblic, unele abordari actuale si de perspectiva ale unitatii si unicitatii profesiei contabile, viitorul practicilor mici si mijlocii si al profesionistilor contabili angajati si aspecte doctrinare, precum si pentru intarirea rolului IFAC ca voce unica la nivel global a profesiei contabile, care se afla la o rascruce. Organizatoii au editat si o subtantiala culegere de lucrari stiintifice si referate pe teme legate de tema congreului, intre care se regaseste si cea a lectorului universitar dr. Aristita Roila, de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacau, Facultatea de Stiinte Economice (“Inconsecvente, neclaritati si contradictii in reglementarile contabile aplicabile operatorilor (agentilor) economici din Romania – clarificari si propuneri de amelioare”).
Asupra acestui eveniment vom reveni cu amanunte.
CECCAR este organismul reprezentativ al profesiei contabile din Romania, autonom, nonguvernamental, nonprofit si de inters public, cu reprezentanti in toate judetele, in filiale teritoriale, cu peste 34.000 de membri.
Lasă un răspuns