• peste șapte sute de salariați de la Chimcomplex, Carom și Hidroconstrucția vor fi trecuți în șomaj • liderii de sindicat din unitățile în care vor fi dați oameni afară amenință cu noi proteste
Primăvara și vara aceasta vor aduce un nou val de disponibilizări în județul nostru. Peste șapte sute de persoane vor fi disponibilizate de la Chimcomplex, Carom și Hidroconstrucția. Numai unitățile economice de pe platforma petrochimică oneșteană vor da în șomaj peste șase sute de angajați. Carom Onești a trimis la Inspectoratul Teritorial de Muncă și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău adrese privind proiectul de concediere colectivă. Acesta vizează disponibilizarea a trei sute de salariați de la unitatea oneșteană. Motivația firmei de a desființa unele locuri de muncă este urmarea restructurărilor societății impusă de dificultatățile economice și transformările tehnologice. „Carom ne-a trimis un proiect de concediere colectivă, proiect care stabilește numărul celor disponibilizați și criteriile după care se vor face acestea”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău.
Dacă numărul muncitorilor care vor îngroșa rîndul șomerilor din județ a fost stabilit cu certitudine, celelalte aspecte urmează să fie discutate cu sindicatele și reprezentanții APAPS, pentru a se stabili listele nominale cu persoanele care vor intra în șomaj. Criteriile avute în vedere pentru stabilirea ordinii la concediere sînt necesitatea funcționării eficiente a societății, competența salariaților, pentru posturi de aceeași natură, iar, la nevoie, vor fi date afară cu prioritate persoanele care cumulează mai multe funcții. Dacă măsura va afecta doi soți, se va desface contractul de muncă al soțului cu activitate profesională mai slabă.
Primele pe listele de concedieri vor fi și persoanele care nu au copii în întreținere și se va încerca ca femeile care au în îngrijire minori sau bărbați văduvi sau divorțați rămași cu minori să fie ultimii dați afară.
Spre deosebire de Carom Onești, unde cei trei sute de salariați incluși în planul de restructurare sînt primii care pleacă din instutuție, Chimcomplex Borzești se confruntă pentru a cincea oară cu o asemenea situație. „Este al cincilea val de disponibilizări care are loc în mai puțin de trei ani. De la 5.500 de angajați, cîți erau înainte de 2000, în Chimcomplex Borzești mai lucrează aproximativ 1.500 de salariați”, ne-a spus Mihai Andrișca, liderul Sindicatului Ecotehnica. Din cei 1.510 angajați ai Chimcomplex Borzești , 1.166 sînt muncitori, 92 sînt șefi formație și 252 angajați TSA. Aici disponibilizarea se va face pe direcții. De la direcția tehnică -producție vor pleca în șomaj 224 de muncitori, de la cea tennică 52 de angajați, de la direcția de management vor fi date afară 28 de persoane. De la departamentul economic vor îngroșa rîndul șomerilor șase persoane, iar de la direcțiile comerciale și generale cîte 22 de angajați. Termenul limită de concediere a fost stabilit pentru 30 iunie.
Situația de la Brașov poate fi repetată oricînd și la Bacău
Cei 654 de angajați de pe platforma chimică din Onești vor beneficia de prevederile Ordonanței 8. Viitorii șomeri vor primi ca plăți compensatorii două salarii egale cu salariul mediu net pe economie din ianurie 2003, cînd acesta avea valoarea de 4.730.761 de lei. Asta înseamnă că fiecare persoană rămasă fără loc de muncă va primi în mînă 9, 5 milioane de lei. Ei vor primi apoi indemnizația de șomaj, acordată pe șase, nouă sau 12 luni, în funcție de vechimea în muncă. La aceasta se adaugă și un venit lunar de completare. „Venitul lunar de completare este diferența dintre salariul individual mediu net din ultimele trei luni de activitate și nivelul indemnizației de șomaj. Acesta nu trebuie să depășească salariul mediu pe economie. Toți acești bani vor fi acordați de AJOFM Bacău”, a precizat directorul Țicău. Venitul de completare se acordă pe o perioadă de 13 luni salariatului care a avut o vechime în muncă pînă la 15 ani, 15 luni pentru cei cu o vechime între 15 și 20 de ani și 17 luni pentru angajații care au lucrat peste 25 de ani. Venitul lunar de completare se va acorda și după expirarea indemnizației de șomaj.
Liderii de sindicat din unitățile în care se aplică planurile de restructurare încearcă acum să obțină o majorare a plafonului de 4,7 milioane de lei, sumă pe care salariații disponibilizați ar trebui să o primească lunar drept salarii compensatorii. „Este nedrept, cel puțin pentru angajații Chimcomplex, unde media salariului pe unitate este de aproximativ șapte milioane de lei. Se pare că sindicaliștii de la Roman Brașov, care au încălcat protocolul încheiat acum cîteva săptămîni și care preciza oprirea oricărei mișcări de protest pînă pe 2 aprilie, au obținut acordarea unui număr de pînă la 24 de salarii compensatorii. Nu se poate aplica diferențiat un plan de restructurare stabilit la nivel național. Dacă se va ajunge și în cazul nostru la un plafon pentru salariile compensatorii echivalent cu salariul mediu pe unitate, vom mai discuta. În caz contrar, nu vom ține nici noi cont de protocolul încheiat cu Guvernul și vom începe și noi seria protestelor înainte de 2 aprilie”, a avertizat liderul sindicatului Ecotehnica, Mihai Andrișcă.
El este de părere că „vor trebui găsite soluții de reintegrare în muncă a salariaților care vor rămîne fără locuri de muncă, așa cum prevede noul Cod al Muncii. Dacă nu se vor lua măsuri concrete în acest sens, disponibilizații Se vor afla în aceeași situație ca și cei care au rămas fără servicii în anii trecuți. Mai puțin de 10% dintre cei 4.000 de salariați care au fost disponibilizați de la Chicomplex au reușit să își găsească alte locuri de muncă”, a încheiat Mihai Andrișcă.
103 angajați de la Hidroconstrucția sînt amenințați de șomaj
Hidroconstrucția Bacău și-a anunțat și ea intenția de a disponibiliza
103 de angajați. Unitatea băcăuană a trimis deja la Inspectoratul
Teritorial de Muncă (ITM) și la Agenția Județeană pentru Ocuparea
Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău două adrese care anunță
începerea concedierilor la sfîrșitul lunii aprilie. Listele cu posturile
care vor fi restructurate cuprind 12 escavatoriști, patru buldozeriști,
cinci lăcătuși mecanici, opt betoniști, patru dulgheri, doi fierari
betoniști, patru mecanici, 16 conducători auto, un electromecanic,
un macaragiu, patru sudori, un laborant, șase electricieni, zece
paznici, 14 muncitori necalificați, patru pompieri, doi instalatori, un
maistru și patru ingineri. „Persoanele care vor fi disponibilizate
provin de la punctul de lucru Movileni. Motivul pe care ni l-au
transmis cei de la Hidroconstrucția privind diminuarea de personal îl
reprezintă reducerea volumului de investiții cu 44% față de anul
trecut la punctul de lucru respectiv și nici o creștere a volumului de
lucru la celelalte șantiere”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de
cuvînt la ITM Bacău. AJOFM Bacău așteaptă listele cu persoanele
nominalizate pentru a intra în șomaj în vederea demarării serviciilor
de preconcediere.
Avram Groper, liderul sindicatului „Familia Siret” din cadrul
Sucursalei Hidroconstrucția Bacău, nu crede că, pînă la urmă, vor fi
oameni lăsați pe drumuri. „În nici un caz nu se pune problema
disponibilizării acestor salariați”, ne-a declarat sindicalistul. El
spune că procedurile de disponibilizare demarate la ITM și AJOFM
Bacău sînt doar „o măsură suplimentară de precauție a societății
față de cazul în care nu vor fi găsite soluții de redistribuire a celor
103 la alte obiective ale Sucursalei sau ale societății”. Groper a
avut ieri o discuție în această problemă cu conducerea
Hidroconstrucția, dar o soluție concretă va fi căutată de Consiliul de
Administrație, care se va reuni luni, 31 martie. Cei 103 salariați au
lucrat pînă acum la șantierul amenajării hidroenergetice de la
Movileni, județul Vrancea, iar concedierile sînt cauzate de
finanțarea insuficientă a amenajării hidroenergetice de aici.
(C.T, E.S., Fl. P.)
Lasă un răspuns