Vasile Botomei, autointitulat decan al propriului „Barou”, arestat preventiv pentru mai multe infracțiuni, s-a prezentat din nou în fața Curții de Apel cu o cerere de eliberare provizorie. Botomei a invocat o hotărâre favorabilă lui, dată de judecătorul Sergiu Lupașcu, și toate NUP-urile date de procurori.
Cătălina CHIFU
Mai încrezător decât la ultimul termen, falsul avocat a vorbit mai bine de o oră în fața judecătoarei și a fost întrerupt de cinci ori, punându-i-se în vedere că trebuie să se rezume la susținerea cererii depuse și că la acest termen nu se judecă procesul pe fond. Botomei este cercetat pentru fals, folosire fără drept a denumirilor de „Barou”, „UNBR”, exercitare fără drept a profesiei de avocat și înșelăciune. Trei persoane au fost induse în eroare, spun procurorii, atunci când au dat examen și au plătit pentru intrarea în „Baroul” lui Botomei. „Beneficiez de dreptul de a fi judecat în stare de libertate, mai ales că au fost audiate cele trei persoane care se consideră păgubite. Ramona L. a dat examen pentru admitere în 2010, actualmente fiind în Italia. Este licențiată în Științe Juridice, are studii la New York și a spus că a fost și la celălalt Barou, s-a interesat de condițiile de intrare și a decis că nu o reprezintă și de aceea a venit la Baroul meu. Nu a fost indusă în eroare, iar pe chitanță scria taxă de examinare. Nu sunt eu răspunzător, decizia a fost a președintelui UNBR de la nivel național. Eu am avut doar calitate de supraveghetor. Oricum, ea avea cunoștință de existența celor două barouri și că acestea sunt în litigiu”, a explicat Botomei, căruia i s-a atras atenția că nu se judecă vinovăția sau nevinovăția sa la acest termen.
Fără să țină cont de precizarea judecătoarei, Botomei a continuat să vorbească și de al doilea candidat examinat, un tânăr care a dat inițial examen de intrare în Baroul Iași, a picat și din acest motiv a vrut să-și verifice cunoștințele la o nouă examinare la „Baroul” lui Botomei. „A spus că știe că acest barou este ilegal, dar vrea să se înscrie ca să-și verifice cunoștințele. El nu e o parte vătămată, nu am dat informații mincinoase, nu l-am indus în eroare și nu l-am înșelat”, a insistat Botomei. Din nou, judecătoarea a intervenit pentru a-i pune în vedere să facă referire doar la cererea de eliberare.
Botomei a dat de înțeles că se va conforma, dar a continuat să povestească despre a treia tânără înșelată (despre care a relatat Ziarul de Bacău), convinsă de judecătorul Sorin Vasile Curpăn că e mai bine să intre în „Baroul” lui Botomei și examinată de același magistrat. „Și ea a fost în cunoștință de cauză – susține Botomei. A venit la recomandarea magistratului Sorin Vasile Curpăn, care a făcut parte din comisia de examinare. Anterior, Andreea F. s-a interesat la celălalt Barou când se dă examen și mi-a spus că a căutat avocați cu care să încheie o colaborare, dar nu a găsit”. „Eu trebuie să vă ascult doar cu privire la cererea dumneavoastră”, a intervenit din nou judecătoarea.
Botomei s-a agățat de o hotărâre a judecătorului Sergiu Lupașcu
Vasile Botomei a arătat instanței că în toate ziarele locale și naționale și pe posturile TV au apărut știri legate de arestarea lui și, prin urmare, toată lumea a aflat că „Baroul” său funcționa ilegal și nu s-ar mai lăsa nimeni înșelat. Concluzia la care a vrut să ajungă Botomei este că lăsarea lui în libertate nu mai constituie un pericol și că, oricum, el nu va mai organiza sesiuni de examene. În apărarea sa, Botomei a amintit și de o hotărâre favorabilă lui, dată de „ilustrul magistrat” (după cum l-a numit Botomei) Sergiu Lupașcu, ce a ajuns la concluzia că ambele barouri funcționează legal. „S-a constatat că nu există nicio infracțiune și, astfel, mi s-a oferit încrederea în justiție și că pot folosi denumirile de și și că pot să-mi continui activitatea. A fost o recunoaștere a legalității activității mele”, a motivat Botomei.
Judecătoarea i-a cerut acestuia să îi indice numărul dosarului în care magistratul Lupașcu a dat o astfel de sentință. Botomei s-a folosit și de nenumăratele NUP-uri (neînceperea urmăririi penale) date de procurori la fiecare plângere formulată împotriva lui. „Sunt alte fapte pentru care ați primit NUP, nu au legătură cu acest dosar și vă reamintesc că trebuie să ne rezumăm la obiectul cererii, nu discutăm acum despre vinovăția sau nevinovăția dumneavoastră”, a insistat judecătoarea. Falsul avocat a promis că, dacă va fi eliberat, nu va relua activitățile pentru care este cercetat și va activa în cadrul unui Birou de Mediere autorizat.
Instanța a respins însă cererea de eliberare depusă de Vasile Botomei.
polo a zis
NUP – urile le-a luat cand era inscris in UNBR-Bota. Dupa ce Bota l-a exclus a pierdut calitatea de avocat. Nimeni nu i-a permis ,,sa-si infiinteze” barou !