• veniturile medicilor de la țară se vor majora între 10 și 100%, în funcție de numărul de pacienți și zona în care lucrează • banii provin de la bugetul acordat pentru acest an în asistența medicală primară
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău va da mai mulți bani medicilor de familie care lucrează la țară. „Au ostv evaluate toate cabinetele din asistența medicală primară și s-au stabilit sporurile care vor fi practicate în acest an pentru medicii de familie”, ne-a declarat medicul Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la CJAS Bacău. De sporuri vor beneficia medicii din 80 de comune ale județului, iar valoarea sporurilor este cuprinsă între 10% și 100%, în funcție de zona în care își desfășoara activitatea medicul respectiv. Sporuri de sută la sută au obținut cele două doctorițe de familie de la mănăstirea catolică din Onești și de la mănăstirea Ciolpani de lîngă Buhuși, medici de familie ce au un număr mic de pacienți, format din personalul mănăstirilor și alți cîțiva localnici. Sporuri minime au obținut doctorii care lucrează în comune foarte apropiate de orașe.
Anul acesta, punctajul care stă la baza calculului sporurilor de țară a crescut. Calculul banilor primiți în plus de fiecare medic se face pe bază de punctaj, raportat la numărul de pacienți dintr-un an. La acest punctaj se adaugă și majorări în funcție de gradul profesional al medicului. Pentru medicii care au mai mult de 2.000 de pacienți și primesc penalizări, punctajul pentru stabilirea sporului se calculează după penalizare. Față de anul trecut, valoarea sporurilor a crescut cu 24%. Cele mai mari sporuri, dat fiind specificul zonei, va fi dat medicilor de familie din Stănișești, Oncești, Vultureni, Huruiești și Glăvănești, în timp ce procentul cel mai mic va fi dat la Helegiu, Brătila, Căiuți și Gura Văii.
Banii pentru sporurile medicilor de familie provin de la bugetul alocat în acest an asistenței primare. Casa de Sănătate Bacău a scos la bătaie în acest an pentru medicii de familie un buget de 107 miliarde de lei, cu 12,6 procente mai mult decît în 2003. Din acești bani se vor achita și sporurile medicilor, care în medie le-ar aduce acestora cam opt milioane în plus la venitul cabinetului. „Eu și colegii mei din județ am fost plăcut impresionați de mărirea acestor sporuri”, ne-a declarat medicul de familie Elena Stîngă, președinta Colegiului Medicilor băcăuani. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns