In saptamina 31 octombrie – 6 noiembrie, indicii Bursei de Valori BET si BET-C au inregistrat o crestere de 10,63, respectiv 9,87 procente, in timp ce BET-FI a crescut cu 28,58%. Lichiditatea medie s-a apreciat cu 27,8%, pina la 24,9 milioane de lei pe zi, in timp ce capitalizarea bursiera a crescut cu 6,13 procente pina la 54,78 de miliarde de lei. In aceeasi perioada, indicele FTSE100 a crescut cu 0,15%, iar indicele DAX a pierdut 0,1%. „Inceputul primei saptamini din noiembrie – au observat analistii de la Prime Transaction – a adus din nou cresteri, cumparatorii sau intors in piata. De altfel, toate bursele au consemnat aprecieri la nivelul indicilor principali, iar aici putem aminti de fenomenul prealegeri in SUA, cind pietele se inflameaza si investitorii devin brusc optimisti. La Bucuresti, cresterile au inceput de luni, iar marti sau accentuat. Am vazut din nou SIFuri fara vinzatori in piata si la pretul maxim posibil, insa lichiditatea a fost una obisnuita, ceea ce arata o piata inca fragila in care lipseste entuziasmul
debordant al cumparatorilor, dar in care nici vinzatorii nu sint dispusi sa vinda la actualele preturi”.
Impact – au notat analistii de la Confident Invest – a crescut cel mai mult, saptamina trecuta, dupa ce compania a si publicat un profit de 16.85 de milioane. Condmag si Dafora au avansat, de asemenea, foarte mult, urmate de societatile financiare. Petrom a cistigat cel mai mult in termeni de capitalizare, dublu fata de BRD si Alro la un loc. Petrol Export Import, Santierul Naval Orsova sau Energopetrol au facut nota discordanta si au pierdut cel mai mult, insa volumele de tranzactionare au fost extrem de reduse. Cel mai mare interes s-a concentrat pe actiunile Petrom, cu care sa realizat cel mai mare volum de tranzactionare. SIFurile s-au bucurat, de aceeasi atentie, in timp ce AMO si AZO au rulat pe bursa cel mai mare procent din numarul lor de actiuni (peste 6%).
De la inceputul anului, indicii BET si BET-C au scazut cu 67,73, respectiv 64,24 de procente, in timp ce BET-FI se afla cu 81,93 de procente sub nivelul inregistrat pe 21 decembrie 2007. Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIF-urile, BRD-GSG si Banca Transilvania, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu Amonil, SIF Moldova Bacau, SIF Oltenia, Broker si Zimtub. (Petru DONE)
Lasă un răspuns