Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, a declarat vineri seară că au existat două cazuri de miocardită la două persoane de 17 ani, după vaccinarea cu Pfizer. Unul dintre cele două cazuri este cel relatat de Ziarul de Bacău pe 8 iunie, când un tânăr din Livezi a fost dus de urgență la Spitalul Onești, cu suspiciune de infarct, iar mai apoi transportat cu elicopterul la Iași. La Institutul de Boli Cardiovasculare Iaşi, după investigații suplimentare, medicul cardiolog l-a diagnosticat cu suspiciunea de sindrom coronarian acut.
Deși atât managerul Spitalului Onești, cât și conducerea DSP Bacău au negat vreo legătură cu vaccinul administrat de tânăr, acum, autoitățile recunosc că serul Pfizer este cel care a provocat inflamarea cordului băiatului de 17 ani.
Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat, vineri seară, la Digi24, că până în prezent, în România s-au imunizat cu cel puțin o doză 142.000 de persoane între 12 și 19 ani. Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a afirmat că au existat două cazuri de miocardită la două persoane de 17 ani, subliniind însă că „riscul de efecte adverse este redus”.
„Nu au fost multe efecte secundare, majoritatea sunt dureri la locul injecției, dureri musculare, dureri de cap, febră, frison. Au fost două cazuri de miocardită la două persoane de 17 ani care au avut o evoluție bună”, a spus Valeriu Gheorghiță.
„Miocardita este o inflamație a mușchiului cardiac, se simte prin durere în piept și uneori pot apărea stări de oboseală, febră, frison, dureri musculare. Se merge la doctor, se face EKG, analize de sânge și ecografie cardiacă. Este important repaosul și tratamentul specific în funcție de nivelul de severitate, dar majoritatea cazurilor au fost ușoare”, a explicat medicul militar la Digi24.ro.
Cazurile de Covid au un risc mult mai mare de dezvoltare a acestei afecțiuni, potrivit medicului, care a afirmat că unul dintr-o mie de tineri infectați poate face miocardită, în timp ce la vaccin media este de două cazuri la 100.000 de persoane între 12 și 39 de ani.
Un studiu din Israel a confirmat „posibila legătură” între vaccinarea cu Pfizer și apariția unor cazuri rare de miocardită. Cazurile rare de miocardită după vaccinare, la tinerii de 16-24 de ani din SUA, sunt mai multe decât au preconizat experţii, arată și un studiu din 11 iunie al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite.
Gigel a zis
Mda bre nea Gheo’,sigur face miocardită de la guvid un copil de 17 ani..