8 Martie – în conul uitării
Vă mai amintiți? De 8 Martie, „Ziua Femeii”, toate întreprinderile organizau sărbătorirea acestei zile. Se ofereau flori, prăjituri și cadouri. De obicei, totul se încheia cu o petrecere. La grădinițe, școli, copiii erau educați să ofere mamelor un buchet de flori sau un mic cadou, de cele mai multe ori făcut chiar de mîna lor. După 1990, brusc, această sărbătoare a intrat în conul uitării. Mulți au acuzat-o ca fiind de natură comunistă. Așa să fie?
Istoria „Zilei Femeii” începe în anul 1910. La Copenhaga se întrunesc reprezentantele femeilor din întreaga lume la un congres al femeilor socialiste. La propunerea Clarei Zetkin se ia hotărîrea ca ziua de 8 Martie să devină Ziua Internațională a Femeii. Clara Zetkin era membră a Partidului Social-Democrat din Germania din 1881 și a organizat acțiuni împotriva militarismului, colonialismului și războiului. Prima mare acțiune a femeilor contra războiului a fost organizată la Berna în 1915, la Conferința Internațională.
Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită, cu unele întreruperi, aproape în fiecare an, sărbătorirea ei făcîndu-se în funcție de specificul fiecărui stat. Comuniștii au profitat de marea popularitate a acestei zile, substituind-o intereselor proprii.
Cu toate că este o sărbătoare „de import”, „Ziua Femeii” s-a înrădăcinat puternic la noi și a completat sărbătorile tradiționale românești de primăvară. (Eugen ȘENDREA)
Lasă un răspuns