Majoritatea dintre noi s-au născut și au copilărit între patru pereți de beton. Singurul „afară” pe care l-am cunoscut a fost în fața blocului, permanent sub ochii mamei, care din cînd în cînd ne chema în casă ca să vedem desenul animat preferat. Fără să vrem, găștile de cartier ne-au inclus și pe noi. Îi știm pe fiecare de cînd jucăm șotron sau „Rațele și vînătorii”. Am devenit frați și surori. Știm fiecare cu cine o ieșit în oraș, care a fost fostul sau fosta „tovarășă”, ce probleme sînt în familie și, mai ales, avem cam aceleași amintiri. Pentru că oriunde am fost în oraș sau în vacanță, am fost cu ei. La majorate, la zile de naștere, la bairame, oriunde împreună. De mic ești luat sub aripa găștii și ești învățat tot felul de lucruri. Bune sau rele, asta numai tu știi. Oricum, la început ți se pare distractiv. Beția cu băieții, mersul la discotecă fiind sigur că nimeni nu se va lua de tine și că ai „un spate” solid, oriunde ai merge cunoști oameni pentru că sînt de la tine din cartier pare „cool” de tot.
Tot gașca îți impune limbajul și modul de a vedea lucrurile. Ca băiat învățăturile sînt: beția cu prietenii e beție, bătaie e bătaie și tovarășa e tovarășă. Iar fetele știu că: trebuie să arate cît mai bine, să-l aibe pe cel mai șmecher din cartier (ăla cu mașină și cu lanț de aur la gît). Se simt protejate și alintate cunoscînd că tipu are bani și are un cuvînt de spus în cartier (nu că ar conta că ar fi făcut pușcărie în Italia pentru furt). De ce ar conta? Ce a fost în Italia a fost în Italia, în Romînia e cuminte foc.
Modul de a te îmbrăca ți-l impune tot gașca. Ca să fii plin de tupeu sau să fii destul de sexi pentru cei cu tupeu trebuie să te îmbraci într-un anumit fel (nu contează dacă e cu gust aleasă îmbrăcămintea sau nu). Se pare că și stilul de viață ți-l impune. De ce ai învăța pentru ceva mai bun, mai bine cobori în fața blocului unde te întîlnești cu prietenu’ și mergeți la un bairam.
Nu mereu sînt atît de liniștite găștile. Dacă o fată dintr-o gașcă a fost agățată de unul din altă parte, sînt șanse bune să iasă un scandal monstruos, cu bătai pe bune (mai ales dacă toți au băut un păhărel). Nimeni nu vorbește de răfuieli în Bacău, de parcă Bucureștiul cu Pantelimonul lui e singurul. Avem și noi URA sau Groapa cu lei, sau alte zone cunoscute. Există cel puțin o discotecă în Bacău unde efexctul de gașcă este mai pregnant ca oriunde. Nu există sîmbătă care să nu iasă cu bătai. Și foarte puțini au tupeul să-și facă acolo apariția fără să nu fie conștienți că din minut în minut poate apărea cineva pornit pe bătaie, cu gașca așteptînd după colț.
Găștile apar cel mai bine în evidență la festivalurile în aer liber sau alte manifestări de gen care includ băutură, distracție gratis, spectacole și ocazii bune de bătaie. Tot felul de găști adunate în cerc așteaptă un simplu motiv pentru a porni o răfuială. Fetele rîd cînd își văd „tovarășul” așa de puternic în luptă, iar băieții sînt mîndri de show-ul oferit. Prezența jandarmilor pare inutilă pentru ei. Fiecare gașcă știe la ce colț să aștepte, pentru că zonele sînt bine delimitate și cunoscute. Cartierul e a lor și acolo cam ei fac legea.
Pînă la urmă, cîntecele de la Bug Mafia nu sunt chiar așa de eronate pe cît se zice. Cam așa arată viața, cultura și ocupația tinerilor trimiși de mici în fața blocului. Limbajul și comportamentul lor se impune în sălile de spectacole, în locuri publice și în general oriunde întorci capul. Imaginea generală de băiat cu sticla în mînă, cu țigara în gură și care dă din cap în timp ce fata dă din funduleț pentru el, nu este nici o minciună. Este chiar viața tinerilor din fața blocului. (Andreea CEASĂR)
Lasă un răspuns