– legea îi descurajează pe cei care reclamă cazuri de malpraxis, obligându-i să suporte costurile expertizei medicale – un băcăuan care și-a îngropat recent mama are de plătit nu mai puțin de 7.500 de lei.
Florin Apostu este fiul femeii care a decedat în luna septembrie după ce a ajuns la un spital din București în septicemie generalizată. Recent, a aflat cu stupoare că legea îl obligă să plătească expertiza medicală cerută de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău, ca urmare a plângerii depuse de el împotriva medicilor din Spitalul Județean de Urgență (SJU) care s-au ocupat de îngrijirea mamei sale, dar și a SJU. Băcăuanul s-a trezit că trebuie să plătească 7.500 de lei, onorariul pentru patru experți, ca să demonstreze că mama lui a murit sau nu din vina medicilor ori a spitalului. În adresa trimisă de DSP lui Florin Apostu se precizează că, în cadrul ședinței Comisiei de Monitorizare și Competență Profesională pentru cazurile de Malpraxis din cadrul DSP, au fost desemnați experți în specialitatea Ortopedie-Traumatologie. „În cadrul ședinței din data de 31.10.2013 a fost propusă și adoptată suma de 6.000 de lei ca onorariu pentru serviciile prestate de grupul de experți, câte 2.000 lei pentru fiecare expert medical potrivit OMS 1356/2006 – se arată în adresa DSP. (…) În vederea efectuării expertizei medicale vă înștiințăm că trebuie să achitați, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii prezentei adrese, suma de 6.000 de lei. (…) În cadrul ședinței Comisiei din data de 15.11.2013 a fost desemnată d-na dr. N. B. în calitate de expert medical specialitatea Boli Infecțioase, pentru care a fost propusă și adoptată suma de 1.500 lei ca onorariu pentru serviciile prestate. (…) În situația în care nu veți face dovada achitării onorariului, Comisia va respinge sesizarea dvs. potrivit prevederilor OMS 1398/2006.”
DSP este acoperită de prevederi legale, după cum rezultă și din răspunsul trimis Ziarului de Bacău – „Onorariile pentru serviciile prestate de experții medicali se stabilesc în funcție de complexitatea cazului și de gradul profesional al expertului, în condițiile Ordinului MSP nr. 1356/2006”, – explică DSP.
Pentru oamenii de rând, victime ale sistemului medical sau rudele acestora, sumele sunt colosale, iar obligația prevăzută de lege nu face decât să-i descurajeze în demersul de a-și căuta dreptatea. „E o sumă foarte mare – spune Florin Apostu. Nu mi se pare normal să o plătesc eu. Medicii sunt astfel acoperiți, pentru că oamenii nu au posibilitatea să plătească asemenea sume. Vom aștepta rezultatul necropsiei, care am înțeles că ajunge în ianuarie, și vom vedea în funcție de acesta ce putem face, eventual cerem atunci o expertiză.”
obiectiva a zis
PLANGERE PENALA, NENE, IN 6 LUNI DE ZILE, ca altfel, ne ingroapa astia pe toti !!!!!!!! iar ART 21 din Constitutie spune negrup pe alab ca jurisdictiile speciale administrative, cum este aceasta, SUNT FACULTATIVE SI GRATUITE…….