Un accident spectaculos a fost surprins de camerele de supraveghere ale unei locuințe din Dumbrava, județul Bacău. Pe E 85, drum care și-a căpătat renumele de „Șoseaua morții”, un autoturism s-a rotit în aer, după ce a lovit un cap de pod.
VIDEO: Facebook, Agurita Biea
Potrivit unui martor, problema principală pe acest drum, în dreptul localității Drumbrava, este că nu ar avea suficiente treceri de pietoni.
„Când se va semnaliza corespunzător unei localități această stradă? Lipsește partea pietonală, puține, foarte puține treceri pietonale pentru o localitate care aprox. 90% se desfășoară de-a lungul E 85. Au murit zeci de locuitori ai acestei localități (pietoni fiind) nevinovați dar nimic… Oare cine răspunde pentru toate acestea?”, a notat martorul, pe Facebook.
Șoferul autoturismului Volkswagen a scăpat teafăr din accident.
gina dulea a zis
Daca circuli regulamentar pe banda de langa axul drumului te omoara bizonii de pe contrasens care presupun ca te vei refugia pe acostament sa iti salvezi viata. Daca circuli in mod ilegal pe acostament iti risti viata ta si a altora deoarece este doar jumatr de banda care in anumite locuri ajunge la un sfert de banda. Bineinteles in acest timp politrucii stau in functii si fura banul public si nu monteaza separatoare de sens.
db a zis
Problema adevărată e că ăla mergea cu viteză fff mare, că nu faci așa ceva la 50 km/h (era în localitate, nu?) pe drum drept. Da Moldova vrea autostrăzi … … …
radu a zis
depinde foarte mult de inaltimea si profilul obiectului lovit
te dai peste cap si la 50….
iulian a zis
„exact”, semnalizarea e problema :)))
cosmin2 a zis
pai asta e spectacol?
noua forma de divertisment?
Dani a zis
Ce treaba au trecerile de pietoni cu faptul ca soferul nu a fost atent si a pierdut controlul volanului?
Mădălin-Mihai a zis
ZDBC.RO, chiar am pretenții de la dvs.
Cum puteți numi “SPECTACULOS” un incident care putea avea urmări deosebit de grave?
Vă știu de oameni serioși care își fac treaba exemplar.
Acesta nu este altceva decât un titul tip CanCan.
Adyy a zis
Asa e cand informarea se face de pe fb. Aviz celor in cauza: partea de 2,5m intitulata nefericit acostament consolidat, face parte din partea carosabila. De ce?
1. Asa scrie in legea 34/25.02.1999. Ai la sfarsitul legii un ordin. Dai click pe el si apoi la sfarsit, pe anexa A, unde iti va spune de minim 5 ori ca partea carosabila este de 12m, ca este compusa din bla-bla-bla.
2. Noi trebuie sa respectam doar OUG185/2002, regulamentul din 2006 si trebuiesc respectate marcajele si indicatoarele. Atat. Daca orice autoritate(CL, CJ, administrator drum, ministerul transporturilor, etc) doreste sa se circule „cumva” pe un anumit drum sau portiune de drum, trebuie sa semnalizeze corespunzator prin indicatoare si marcaje(gen linie continua, indicatoare de restrictionare acces, etc).
3. Intre acostam consolid si banda principala de mers este linie discontinua. Doar inainte de treceri de pietoni apare linie continua dupa ce in prealabil ne apar niste sageti pe acostam consolid prin care suntem trimisi pe banda principala de mers. In acelasi timp cu linia continua de dinainte de treceri de pietoni, ne apare si parte hasurata pe acost consolidat. Ce inseamna aceasta? Ca doar acolo, suntem obligati sa trecem de pe acostam consolidat la ax. Pt a circula pe un singur rand si pt a nu se efectua depasiri pe trecerea de pietoni. DOAR ACOLO!!!
In rest, nu exista niciun indicator/marcaj pt a ne limita accesul pe portiunea de 2,5 metri.
Intr-adevar, denumirea acelei portiuni a fost data total neinspirat. Este clar ca nu puteau sa ii zica „banda” pt ca nu are latimea necesara conform legii. Dar numind-o acostament consolidat, le-a dat oportunitatea unora sa interpreteze simplu, sec. Si anume: ei se uita doar la primul cuvant „acostament”, se duc in legislatie si acolo apare intr-adevar ca acostamentul nu face parte din partea carosabila. Insa acest acostament este definit altfel, ca o portiune acoperita cu material ierbos, etc. Culmea e ca E85 are si un acostament de acesta, de 0,5 m pe sens. Si acesta este cel care nu face parte din partea carosabila. Conform legii. In rest, verificati ce zice in acea anexa A din legea 34/25.02.1999. Ca partea carosabila este de 12 metri!!!!!