Eurodeputatul băcăuan Dragoș Benea, președintele Comisiei REGI din Parlamentul European, trage un semnal de alarmă în plenul de la Strasbourg în legătură cu viitorul buget al Uniunii Europene și riscul ca politica de coeziune să fie marginalizată.
„E de datoria mea, în calitate de preşedinte al Comisiei REGI a Parlamentului European, să trag un semnal de alarmă cu privire la alocarea bugetară pe care coeziunea – pilon fundamental al construcției europene – o va avea în viitorul Cadru Financiar Multianual. Am făcut-o, azi, la Strasbourg, vorbindu-le colegilor eurodeputați despre obiectivul de a menține coeziunea relevantă în viitoarea construcție bugetară europeană. Presiunile la care este supusă constant Uniunea, nevoia de a asigura urgent resursele financiare pentru consolidarea securității comune şi punerea în mişcare a programului #ReArm Europe nu trebuie să afecteze coeziunea, această veritabilă armătura socială şi instituțională fără de care UE nu ar fi fost niciodată proiectul care este azi. Înțeleg bine nevoia de simplificare şi reducere a birocrației, dar nu putem ca din 530 de programe operaționale să rămânem cu doar 27 naționale, eliminând posibilități şi linii de finanțare indispensabile pentru regiuni şi comunitățile locale”, anunță Dragoș Benea.
Potrivit acestuia, „poate mai mult decât orice altă construcție politică a lumii, Uniunea Europeană este expresia solidarității autentice, a principiului care statuează că suntem unii cu alții, unii pentru alții mai ales în vremuri vitregite, cum sunt cele prin care trecem de la pandemie încoace”.
Ultimii trei ani au fost martorii unei presiuni constante pe frontiera de est a UE, afirmă Benea, iar statele membre din această parte de Europă, inclusiv România, au dovedit concret – prin sprijinul constant oferit celor loviți de război – că solidaritatea şi coeziunea europene nu sunt vorbe în vânt: „Dar, totodată, trebuie să avem grijă şi de propriii noştri cetățeni, de cei de acasă!”.
Lasă un răspuns