O controversă s-a iscat în mass-media, după ce, la festivitățile de Ziua Națională organizate de Primăria Târgu Ocna, s-a auzit în boxe „Cântecul Tricolorului”, de Ciprian Porumbescu. Unii politicieni locali și jurnaliști au confundat poemul cu o adaptare comunistă, ce a fost până la Revoluție Imnul Republicii Socialiste România.
Criticată pentru că ar fi difuzat un imn comunist, Primăria Târgu Ocna a făcut câteva precizări legate de eveniment:
Este o tradiţie în Oraşul Târgu Ocna să se organizeze manifestări dedicate Zilei Naţionale a României.
Evenimentul de anul acesta a fost transmis oficial live pe pagina de facebook a Primăriei Oraşului Târgu Ocna. În cadrul programului, evenimentele au decurs astfel:După salutul de deschidere, prezentat de Primarul Oraşului, în Piaţetă a fost adus Drapelul României de către doi tineri îmbrăcaţi în costume populare românești. Acest simbol a fost primit în dar, de la oaspeţi de seamă, care au vizitat localitatea cu o zi înainte.
Odată cu montarea drapelului în suportul amplasat în faţa zonei oficiale, în sistemul audio a fost difuzat poemul “Cântecul Tricolorului”, versuri și muzică în varianta originală a marelui compozitor Ciprian Porumbescu.
Într-o atmosferă solemnă a fost intonat, Imnul României “Deşteaptă-te Române” de către o distinsă doamnă profesor – director al unei unităţi de învăţământ din oraş, fiind acompaniată de vioară și clapă.
Considerăm că a fost interpretat eronat evenimentul dedicat Zilei Naţionale a României organizat în Oraşul Târgu Ocna prezentat pe canalele de socializare de către anumite persoane şi preluat de mass media ca subiect de ştiri.
Asimilarea poemului patriotic “Cântecul Tricolorului”, a marelui compozitor Ciprian Porumbescu, cu Imnul României din perioada comunistă este nepotrivită, versurile celor două cântece fiind diferite. Vizionând înregistrarea evenimentului, acest fapt este concludent.
– sursa: comunicatul Primăriei Târgu Ocna
Unele posturi de televiziune au făcut diferența între imnul comunist și melodia originală:
O reacție a avut și istoricul Vilică Munteanu, fost șef al Arhivelor Naționale:
Am rămas surprins (dar oare ce nu ne mai surprinde?) de comentariile denigratoare și tendențioase ale unor persoane care se fac a ști ceva, ori sunt acei „Gică contra”. Concret se reproșează faptul că în deschiderea manifestării s-ar fi intonat Imnul de Stat al Republicii Socialiste România, ceea ce nu este adevărat, iar dacă se urmărește, cu atenție, înregistrarea video, se pot observa etapele, minut cu minut. Astfel, la minutul 4,58, primarul orașului anunță că în piațeta în care se desfășura evenimentul va intra drapelul României oferit de Ministerul Apărării Naționale cu câteva zile înainte. După așezarea Drapelului Național, între minutele 6,09 – 8.08 au fost redate primele patru strofe ale CÂNTECULUI TRICOLORULUI (titlul original al poeziei scrisă de Ciprian Porumbescu în anul 1880, pentru care a compus și melodia), tocmai pentru a cinsti simbolul nostru național. La minutul 8.11, primarul orașului, domnul Cristian-Aurelian Ciubotaru, anunță: „Urmează Imnul României”, care este interpretat de o voce tânără, acompaniată la orgă și vioară.
– Vilică Munteanu
Tot evenimentul de la Târgu-Ocna poate fi vizionat aici:
Lasă un răspuns