Mirela Spiță, învățătoare la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, Bacău, este unul dintre cei 12 premianți ai Galei MERITO, eveniment care recunoaște meritele dascălilor ce contribuie la transformarea educației, și se înscrie astfel în comunitatea celor 55 de profesori valoroşi ai României, recunoscuți anual de Romanian Business Leaders (RBL).
„Anul trecut, când erau în clasa pregătitoare, au discutat despre orașe din țară pe care cei mici urmau să le viziteze cu părinții, dar și despre sistemul limbic al creierului, despre găuri negre și spaghetificare. Iar când elevii de clasa a IV-a din seria trecută și-au dorit să țină ei orele de istorie, Spiță n-a făcut decât să îi coordoneze. Lucrând pe echipe, au selectat informațiile și au susținut prezentări cu slide-uri, ținând tot timpul cont să-și implice colegii, iar apoi au fost evaluați de către învățătoare, timp de două zile, la Muzeul de Istorie. Scopul ei, le reamintește Spiță elevilor, este să consolideze templul educației. Pe panoul din dreapta catedrei sunt agățate desene cu 23 de temple romane, care au scrise, pe fiecare coloană, cinci valori: adevărul, utilitatea adevărului, binele, frumosul și sănătatea. Fundația templelor este un dreptunghi lăsat liber, pe care elevii trec regulat câte un cuvânt cheie despre ce au învățat. Cele mai recente au fost sistemul solar și personalitatea.”
– extras din povestea doamnei învățătoare, documentată pentru premiul MERITO.
„Eu sunt de părere că profesorii merituoși sunt cei inspiraționali, iar MERITO este despre profesori excelenți, care nu doar demonstrează o problemă copiilor, ci este cel care îi inspiră. Și ce mi-a plăcut cel mai tare la povestea doamnei profesoare, a fost că am simțit că ea îi inspiră pe copii prin ceea ce face. De exemplu, le spune că ei sunt în competiție cu ei înșiși, dar că este foarte importantă și colaborarea dintre ei și apreciez foarte mult acest lucru, deoarece suntem o societate foarte individualistă, iar Romanian Business Leaders este un proiect bazat pe această colaborare, care ar trebui în continuare să promoveze profesorii care îi învață pe copii acest concept.” a menționat Angela Roșca, Managing Partner la TAXHOUSE și partener al proiectului, în discursul laudatio.
„Cred că sunt aici, pentru că îmi pasă de copiii mei. Sunt ani de zile de când, în pofida programei școlare spre anumite discipline, împlinesc nevoi personale și trasez traiectorii elevilor în funcție de darul cu care aceștia au fost înzestrați. Un prim gând vesel pe care vreau să îl transmit este îndreptat spre familia mea, cea care mi-a acceptat dedicarea necondiționată în împlinirea profesiei pe care o desfășor. Iar următorul gând este unul de colaborare către echipa MERITO, gând stârnit din admirația cu care păstoriți proiectul”, a fost mesajul Mirelei Spiță pentru profesorii valoroși din România.
Ceilalţi 11 profesori laureaţi care se alătură din acest an comunității MERITO sunt oameni care îşi lasă amprenta pozitiv asupra generaţii întregi şi fac cinste meseriei de profesor: Graţiela Petcu, profesoară de Geografie şi Director; Vasilica Găzdac, educatoare; Cristina Dudan, profesoară de Biologie; Doina Gosav, profesoară de Chimie; Cătălin Ciupală, profesor de Matematică; Elena Jebelean, profesoară de Limba Română; Vladimir Bogosavlievici, profesor de Istorie; Mihai Bădiţă, profesor de educaţie muzicală; Anca Tăut, Rodica Gavriş-Pascu și Aida Frujină, învățătoare. Mirela Spiță este primul dascăl premiat din județul Bacău.
miron a zis
Dintre toate cadrele didactice invatatorii muncesc cel mai mult cu copiii. Ei formeaza baza educatiei unui copil. Felicitari doamnei invatatoare, norocosi sunt copiii care o au la scoala !
DORINA a zis
Da ,totul depinde de invatator cum stie sa formeze copiii.Bine dar si copilul respectiv trebuie sa aiba o familie cat de cat decenta ,care sa-l puna la invatat.Daca acel copil provine din parinti alcolici ,n-ai ce face cu el.
Stanciu a zis
Felicitari doamna Spita. Nepoata mea, Lucia, este eleva dumneavoastra. Am urmarit cateva lectii pe ZOOM, impreuna cu Lucia, in perioada de inceput de scoala online.
Am fost placut surprinsa de modul exceptional in care ati reusit sa utilizati tehnologiile moderne.
Am toata increderea in educatia pe care o oferiti elevilor dv. Mult succes!
Chapeau bas!
Gina Stanciu
Vasile a zis
Felicitari !! as fi vrut sa am si eu o asemenea invatatoare la copiii mei, dar nu am avut noroc. Ceea ce nu inteleg eu este de ce cand intra in clasa I elevii sunt selectati dupa profesiile parintilor lor, parca se trageau la sorti copiii pentru fiecare invatatoare.