Băcăuanii vor trebui să ducă gunoiul la ghenă separat, în funcție de tipul deșeurilor pe care le aruncă. La rândul său, compania Soma SA va fi obligată să colecteze selectiv deșeurile. Noul contract de salubrizare în municipiul Bacău și 22 de comune din jur s-a semnat, joi, la Consiliul Județean.
„Îmi doresc să văd platformele de gunoi curate și să nu mai dea pe-afară deșeurile”, a declarat Valentin Ivancea, președinte al CJ și al ADIS (Asociatia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare). Licitația pentru desemnarea operatorului de salubritate în municipiul Bacău și 22 de comune limitrofe trebuia începută încă din 2010/2011, însă „administrația Stavarache/PNL a preferat să rămână cantonată într-un contract foarte păgubos pentru băcăuani, dar avantajos pentru meschinele lor interese politice”, a precizat eurodeputatul Dragoș Benea, fost președinte al CJ și ADIS, pe Facebook.
Contract atribuit după 10 ani
La semnarea contractului au mai participat Cătălin Moise, director executiv ADIS, Constantin Șoșu, președinte Soma SA, alți membri ai conducerii ADIS și SOMA.
„Este un contract a cărui procedură de atribuire trebuia pornită încă de acum 10 ani, odată cu operaționalizarea celulei 1 (fosta groapă), în acord cu legislația în domeniu. Acest lucru nu s-a întâmplat. Din 2016, ADIS și-a asumat elaborarea documentației pentru lansarea procedurii de achiziție publică și readucerea contractului de salubrizare menționat în coperta legalității”, a mai spus Valentin Ivancea.
În urma procedurii competitive, tarifele cu care operatorul va presta serviciul în Bacău și cele 22 de comune sunt – în general – mai mici decât în prezent. Cu alte cuvinte, putem avea un serviciu de salubrizare organizat în conformitate cu exigențele europene în domeniu, fără să se majoreze aberant taxa de salubrizare, așa cum vroiau unii la finalul anului 2020.
Prin noul contract de colectare și transport deșeuri, ADIS aliniază salubrizarea Bacăului și a celor 22 de comune la normele în vigoare: am convingerea că cetățenii vor înțelege că respectând mediul și colectând selectiv deșeurile vom contribui cu toții la eficientizarea serviciului de salubrizare și la scăderea poluării, prin diminuarea cantităților de gunoi depozitate în celula 2.
Mulțumesc echipei ADIS pentru munca depusă în cadrul acestei proceduri, precum și pentru modul responsabil în care gestionează problema deșeurilor în județul Bacău. Îi asigur pe băcăuani că, din postura de președinte al asociației, voi urmări ca operatorul să nu facă rabat de la calitatea și promptitudinea serviciului de salubrizare, așa cum Soma prestează deja la Sibiu, de exemplu.
– Valentin Ivancea, președinte CJ și ADIS
Ce prevede noul contract cu Soma SA
Prin noul contract, Soma SA nu va mai putea amenința cu întreruperea ridicării gunoiului, cum a făcut în 2019, a dat asigurări președintele Ivancea. De asemenea, cel puțin un an, Soma nu va putea cere modificarea tarifelor. În total, în cei 8 ani de valabilitate a contractului, Soma va încasa 128,6 milioane de lei.
– Se vor distribui peste 42.000 europubele pentru colectarea deșeurilor reziduale menajere din locuințe (mun. Bacău plus 22 comune)
– Se vor amplasa 528 de eurocontainere de 1.100 litri pentru colectare deșeuri din zonele de blocuri/locuințe colective mun. Bacău
– Se vor amplasa peste 600 igloo-uri destinate colectării reciclabile din mun. Bacău, zonele de locuințe colective
– Vor fi distribuite 1.300 de containere și peste 5.000 de pubele pentru colectarea deșeurilor de la agenții economici și instituțiile publice din zona deservită de contract
– Vor fi amplasate 201 baterii de colectare a deșeurilor reciclabile în mun. Bacău.
Soma S.A. va declanșa în perioada următoare o campanie de informare a populației referitoare la colectarea selectivă a deșeurilor și obligațiile pe care le au beneficiarii.
Zona deservită de operatorul de salubrizare este formată din municipiul Bacău și 22 comune: Berești Bistrița, Buhoci, Cleja, Fărăoani, Filipești, Gârleni, Gioseni, Hemeiuș, Horgești, Itești, Letea Veche, Luizi Călugăra, Măgura, Mărgineni, Nicolae Bălcescu, Prăjești, Răcăciuni, Racova, Sărata, Săucești, Tamași și Traian.
Benea, despre „complicitățile rentabile ale celor de la conducerea Primăriei Bacău”
Eurodeputatul Dragoș Benea, fost președinte al CJ și ADIS, a făcut un istoric al contractelor de salubrizare din județ și a amintit că licitația finalizată acum printr-un contract a fost tărăgănată timp de zece ani.
Conducerea ADIS a semnat, astăzi, un contract de colectare și transport deșeuri pe care complicitățile rentabile ale celor de la conducerea Primăriei Bacău l-au întârziat 10 ani.
Licitația pentru desemnarea operatorului de salubritate în municipiul Bacău și 22 de comune limitrofe trebuia începută încă din 2010/2011, însă administrația Stavarache/PNL a preferat să rămână cantonată într-un contract foarte păgubos pentru băcăuani, dar avantajos pentru meschinele lor interese politice.
În perioada cât am condus Consiliul Județean, am fost acuzat de vrute și nevrute pe tema salubrizării și a deșeurilor în județ, doar pentru că am atras atenția că în Bacău și la Onești se petrec lucruri neortodoxe pe acest subiect. Neortodoxe, dar foarte profitabile pentru unii.
Rezultatul complicităților pe care le-am indicat se vede, astăzi, în cum arată celula 1 (fosta groapă de gunoi a Bacăului), bomba ecologică din coasta Bacăului unde – sub administrația PNL de la primărie (2004/2016) – s-au depozitat deșeuri neconform, cu două consecințe nefaste:
1. umplerea gropii înainte de termen și epuizarea capacității de depozitare;
2. auto-incendierea gropii în august 2017, când un oraș întreg a fost literalmente gazat.
ADIS a elaborat, începând cu 2016/2017, documentația pentru scoaterea la licitație a contractului și a lansat, în decembrie 2018, procedura competitivă pentru atribuirea serviciilor de colectare și transport deșeuri în Bacău și 22 de comune limitrofe, readucând în matca legalității și a cerințelor europene de protecție a mediului un contract păgubos pentru băcăuani și sănătatea lor.
Iată că, în cele din urmă, o firmă băcăuană poate câștiga, printr-o procedură competitivă, un contract de colectare/transport deșeuri fără a fi nevoie să adiționeze la nesfârșit un contract anterior, vechi de peste 15 ani, în conivență cu diverși edili ai Bacăului.
Închei prin a sublinia că eforturile administrației PSD se văd nu doar în acest contract de salubrizare, ci și în modul în care – începând din 2019 – Compania Regională de Apă Bacău a fost salvată de la colaps, rezultatul fiind semnarea, după o muncă asiduă, a aplicației cu finanțare europeană de 500 milioane euro pentru apă și canalizare în județul Bacău.
Am convingerea că echipele CRAB și ADIB vor implementa cu succes investițiile cuprinse în această aplicație, indiferent de viziunile „exotice” și „inovatoare” ale unora din prim-planul vieții politice băcăuane, chitiți mai degrabă să împiedice cu orice preț implementarea aplicației și absorbția de fonduri europene. În anii ce vor veni, aceste investiții vor conduce la rezolvarea problemei apei în majoritatea localităților din județ. La fel cum ADIS a rezolvat problema salubrizării în municipiul Bacău și comunele sale limitrofe.
– eurodeputatul Dragoș Benea
Je a zis
Are cineva o lama Gillette din aia de pe vremuri?
Sa i-o împrumute Veneticului, poate scăpăm mai repede de el și haita lui ?
cetatean a zis
consiliul judetean este echivalent cu psd??…..sa-si faca reclama electorala la ei in sediu si in campanie nu intr-o institutie publica.
si-au dat drumul armatelor de orci si s-au activat pe net crezand ca noi uitam ce au facut din tara asta.
Sezonia a zis
Da Cetatean, aveti dreptate, dar prostia bubuie in Bacau, judet praduit de 31 de ani de mafia PSD-ALDE.
Mihai Traian a zis
Daaaaa,mafia PSD aleasa de bacauani.
next a zis
Contractul nu prevede cine și spală și dezinfectează europubelele, eurocontainerele ori platformele de depozitare și colectare a deșeurilor menajere??!!
Mihai Traian a zis
Mai este o problema importanta,cine va controla si sanctiona locuitorii atunci cand depun deseurile daca sunt respectate regulile de depozitare selectiva.
contribuabil local a zis
ce face soma nu se numeste nici salubrizare nici selectare colectiva asa cum nici ce face transport public s.a. nu se poate numi transport public….contracte tipic pedeseriste din tranzitie.
fara masuri de control,verificare si amendare a acestor servicii achizitionate nu se va schimba nimic.
onor seful pdsr de bacau sa mearga dimineata in urma masiniloor de ridicat gunoiul si sa vada ce se lasa in urma…..holera-ciuma-buba neagra.
Florin Diaconu a zis
Cred ca exista soluție și pt aceste gropi., de fapt munți de gunoi, mai buna și decât sistemul asta complicat de reciclare. Instalațiile de piroliza care pot arde în mediu închis orice material, fără sa polueze. Daca s-ar dori. Dar se prefera ca de obicei sa se dea vina pe adversarii politici, de parcă asta i-ar mulțumi pe băcăuanii intoxicați de la incendiul gropii de gunoi din 2017.