• noul ministru al Protecției Sociale, Dan Mircea Popescu a reușit să provoace disperarea reprezentanților administrației locale • după ce timp de aproape două ore a citit cifre peste cifre legate de numărul de cornuri, alocații, șomeri, ajutoare pentru gravide și tot soiul de programe sociale, reprezentanții autorităților locale au ieșit buimaci din sală, aproape neștiind nici cine și nici despre ce a vorbit
La videoconferința săptămînală a guvernului, prilej de adunare a tuturor reprezentanților autorităților locale, dar și a ziariștilor, care asistă la monologul guvernanților, s-a reușit ieri o performanță greu de egalat: timp de aproape două ore, noul ministru al protecției sociale, Dan Mircea Popescu, a citit mii de cifre menite să releve rezultatele notabile ale guvernului în domeniul protecției sociale. Darea de seamă, care a mers cu analiza în detaliu, pînă la numărul cornurilor și a gramelor de lapte care s-au distribuit elevilor, a stîrnit la început nedumerire bine mascată, apoi plictiseala, greu de ascuns, și, în final, exasperare, citită vizibil pe fețele tuturor celor prezenți în sală. Și nu numai a celor prezenți la videoconferință în Bacău, ci și a celor din alte județe, ale căror figuri buimace apăreau pe monitoare în timpul discursului interminabil și fără sare al noului ministru al protecției sociale.
Vocea monotonă și materialul mai mult decît insipid au produs și somnolență celor care erau nevoiți să-l asculte pe dom’ ministru. Nu puține au fost dățile cînd șefii de instituții nu și-au mai putut masca un căscat. Doar prefectul Cătălin Mardare, unul dintre puținii demnitari băcăuani recunoscuți pentru dipolmația și atenția la gesturile de bună creștere, a făcut tot posibilul ca semnul de plictiseală să fie „palmat” bine de tot, cu ajutorul unor foi pe care le avea în față. Cu timpul, secretarul general al prefecturii, Gheorghe Hură, nici nu s-a mai sinchisit de faptul că, fiind în fața camerei de luat vederi, ar fi putut să apară cu ditamai căscatul chiar pe monitorului ministrului. Puțin mai era și secretarul general al județului, Traian Milon, cădea cu capul pe masă de somn. Ceilalți reprezentanți ai direcțiilor descentralizate, fie se scărpinau prin diverse orificii, fie se legănau cu fotoliile, fie citeau ziarele, fie discutau despre alte lucruri, mult mai interesante, cu vecinii de fotoliu.
Cu cît trecea timpul, cu atît expresiile de lehamite și exasperare care se citeau pe fețele directorilor erau din ce în ce mai evidente. În momentul în care Popescu a început să răsfoiască maldărul de hîrtii din fața lui, s-a auzit un răsuflet de ușurare din sală, în speranța că ministrul va trece peste ele și-și va încheia speech-ul. Dar n-a fost așa, iar dezamăgirea a fost cruntă. Așa a aflat șeful protecțieie civile din Bacău care este gradul de ocupare a nu se știe cărui domeniu prin implementarea unor programe speciale. Sau șeful Oficiului de protecție a consumatorilor care este numărul de șomeri din Valea Jiului. Sau șeful jandarmilor despre numărul de cornuri și de pahare de lapte oferite elevilor. Cel mai interesat despre toate acestea trebuie să fi fost șeful metrologilor și cel al silvicultorilor băcăuani, care au aflat cu acest prilej și cîți bani primesc gravidele, și cîte alocații suplimentare și complementare sînt în România. Și asta, în timp ce maldăre de hîrtii așteptau pe mesele lor, la semnat, iar activitatea instituțiilor publice a fost paralizată în decursul celor două ore. Problemele au rămas nerezolvate, oamenii au așteptat pe la uși să vină șefii, care au rămas să facă ore suplimentare, pe banii noștri, pentru a pune lucrurile la punct.
După cîteva runde în care sentimentele șefilor direcțiilor descentralizate au oscilat între speranță și dezamăgire, Popescu a renunțat la discursul său. Nu înainte de a-i anunța pe colegii lui din administrația locală că ar mai fi fost de citit încă vreo patru capitole. Fără să mai țină cont de protocol, directorimea din Bacău a ieșit pe ușa sălii, ca scăpată din pușcă. I-am întrebat pe unii dintre ei dacă știu măcar cum îl cheamă pe ministru. Unii dintre ei au spus deschis, că nu știu cum îl cheamă, alții l-au confundat cu Mircea Pașcu sau Dan Ioan Popescu, iar cei mai mulți au spus că „deja este foarte tîrziu, am mult de lucru la serviciu și astăzi este zi scurtă”. „A uitat zecimalele la cifre, era și mai frumos dacă erau și astea”, ne-a aruncat cineva în treacăt. „Are viziunea finalurilor, că în ultimele 20 de minute de discurs a folosit de vreo cinci ori sintagma «în sfîrșit», ba, odată, a folosit și un pleonasm: «în sfîrșit, o ultimă, mare problemă»”, ne-a spus un alt reprezentant al administrației locale. „Au fost prea multe realizări”, ne-a spus sec și un alt șef al unei instituții descentralizate, cel care a adunat chintesența adunării de ieri la videoconferința cu guvernul. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns