După prima probă a examenului de admitere la Kinetoterapie, notele candidaților au fost destul de dezamăgitoare. Cele mai multe note au fost intre 5,00 și 7,30 și nu a fost nici o notă de zece, ci doar una de 9,40.
Cel mai mult le-a dat bătaie de cap candidaților proba în care ei trebuiau să-și coordoneze ochii cu mîinile pentru a realiza o sarcină în timp cît mai scurt și cît mai precis. O altă mare problemă s-a ivit la adaptarea organismului concurenților la efort. Conferențiarul universitar doctor Doina Mârzan spune că tinerii din ziua de azi nu prea se mai ocupă de condiția lor fizică: „Candidații din ultimii ani nu prea mai fac sport și sînt lipsiți de condiție fizică”. Proba pe care candidații au trebuit să o susțină nu a fost o probă dificilă pentru a li se verifica capacitatea maximă de rezistență, ci a fost o probă pentru descoperirea elementului nativ. Cu toate că notele au fost destul de mici pentru niște oameni care vor profesa pe baza mișcării, Doina Mârzan a spus că este mulțumită de prestația candidaților, pentru că o condiție fizică bună se poate rezolva în timpul anilor de facultate. „Candidații s-au descurcat bine la proba sportvă, dar să vedem ce vor face la testul grilă la biologie, de astăzi”, a adăugat Doina Mârzan.
Izabela Bordeianu, o posibilă viitoare kinetoterapeută, s-a plîns că proba a fost extrem de dificilă. Ea a făcut handball în liceu și nu se plînge de condiția ei fizică. „Am făcut sport în liceu și am participat și la competiții, dar probele au fost extrem de dificile. Și dacă m-aș fi dus cu un picior rupt și tot nu aș fi crezut că o să iau o notă așa mică”, ne-a declarat, stupefiată, Izabela Bordeianu. Izabela a luat la proba sportivă nota 6.40 și încă mai speră la un loc fără taxă.
La Facultatea de litere a plouat cu note mari
La proba orală la limba romînă care s-a desfășurat luni, candidații
au venit extrem de pregătiți, dovadă fiind notele, în marea lor
majoritate între opt și zece. La proba la limba engleză, cei care își
doresc să ajungă viitori profesori sau traducători s-au întrecut în
Shakespeare, Bronete și Virginia Wolf. Cei mai mulți dintre ei au
ieșit cu zîmbetul pe buze din sala de examen și au spus că
subiectele au fost prea ușoare pentru ei.
„Am avut o comisie foarte de treabă. Cînd m-am împotmolit m-au
ajutat sau au așteptat să mă adun. Virginia Wolf a fost floare la
ureche pentru mine”, ne-a spus, radiind de fericire, Alina Aniței, una
dintre primele candidate care a ieșit din sală. Mărturie la declarația
Alinei stă nota ei, un frumos 9,65. La Facultatea de Științe, ușa la
secretariat este închisă tuturor celor care vor să se intereseze de
situația lor. Ieri, o mulțime de tineri așteptau să-și poată retrage
dosarele, dar nimeni nu era acolo să-i servească. (Alexandru
COVACI)
Lasă un răspuns