– sustine prof. univ. dr. Marin Toma, presedintele CECCAR
Aflat, recent, in Bacau, pentru a sustine citeva prelegeri la un curs de instruire a viitorilor evaluatori, presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania – CECCAR, Marin Toma a avut amabilitatea sa raspunda la citeva intrebari pentru cititorii Ziarului de Bacau. In prima parte a acestui interviu, reputatul profesor universitar s-a referit la cea mai importanta problema a momentului, criza financiara si economica mondiala, care afecteaza si Romania. Iata, acum, citeva opinii legate de imaginea contabilului roman si de activitatea CECCAR.
– Ati afirmat, de curind, domnule profesor, ca profesia contabila trebuie reconsiderata in economia noastra. Cum va arata portretul viitorului contabil roman, domule profesor?
– Va fi un personaj cu totul schimbat. El trebuie sa ajunga ceea ce in unele tari europene exista de mult, axul central in jurul caruia managementul ar trebui sa ia toate deciziile importante. Pentru ca el are posibilitatea, reflectind ce se intimpla, sa analizeze fenomenele si sa prevada in viitor. Si, atunci, poate sa furnizeze informatii pentru decizii corecte in intreprindere. Viitorul contabil de la noi este viitorul contabil european. Noi avem un organism, la nivelul Comisiei Uniunii Europene, care gestioneaza profesia contabilului la nivel european, deci nu avem a ne considera, cumva, izolati fata de contabilii europeni. Avem, insa, multe probleme la noi acasa. In primul rind, cu dezbinarea care exista si care este, se pare, specifica zonei in care traim. Daca observati, nici la nivel de stat nu avem o intelegere intre organisme. Asta ne ingrijoeaza pe noi, dar si prezenta prea mare a functionarilor publici in serviciile private din intreprinderi. Este un mare risc pentru viitorul mediului de afaceri romanesc. Nu se intilneste asa ceva niciunde, doar in cazuri izolate. La noi este un fenomen, atita timp cit peste 50% din serviciile contabile sint controlate de functionarii publici, desi este vorba de o meserie liberala. Acest statut pe doua fronturi, si pe post de vinator si de vinat (sau de judecator si de inculpat), trebuie sa inceteze, dar nu stim cind. E foarte greu.
Educatie si etica
Pentru contabil, insa, noi avem pregatit un program foarte clar si strategia noastra este destul de transparenta, pe trei domenii, care va face din acest profesionist un personaj solid, indispensabil oricarei intreprinderi. In primul rind, prin educatie. El trebuie sa fie la curent cu tot ceea ce se intimpla in mediul european si international, sa-si spuna cuvintul acasa, chiar daca reglementarile la noi merg foarte incet. Merg foarte incet pentru ca exprima alte interese. In al doilea rind, este vorba de etica, pentru care noi mai avem foarte mult de lucru, pentru ca la noi nu exista etica nici la nivel national. Nu exista etica parlamentara sau guvernamentala, de colectivitate, de grup. Poate ca, in numele contabilitatii, noi am mers prea departe, preluind standardele internationale, le-am adus acsa, pentru contabil, dar ei traiesc, totusi, intr-un mediu neetic. Iar in al reilea rind, este vorba de calitatea serviciilor. Noi avem toate conditiile sa o asiguram, pentru intreprinderi, pentru ca CECCAR a fost primul organism din zona Centrala si Sud-Est europeana care a reusit sa elaboreze o „biblie”, un standard de calitate pentru toate serviciile pe care trebuie sa le asigure un expert contabil. Aceasta a facut ca CECCAR sa fie recunoscut la nivel international ca fiind un organism solid si foarte bine apreciat.
Un an fierbinte pentru CECCAR
– Care vor fi cele mai importante evenimente care va asteapta in viitorul foarte apropiat?
– Trebuie sa inchidem, mai intii, anul foarte bine pentru intreprinderile noastre. Lucram acum la o analiza pentru pregatirea materialelor in vederea organizarii Conferintei nationale a CECCAR, din martie 2009, de la care asteptam completarea strategiei noastre cu noi actiuni, legate si de conjunctura economica mondiala, dar si de cea nationala. Mai mult ca sigur, in 2009 ne vine rindul sa organizam o actiune interesanta pentru expertii contabili din toata lumea latina. Vom avea, astfel, o conferinta si un seminar, timp de doua zile, in Comitetul pentru integrare latina Europa-America, in care CECCAR detine vicepresedintia. De asemenea, speram intr-o dezvoltare a activitatilor la nivel global, pentru ca zilele trecute, la Roma, la Consiliul Federatiei Internationale a Contabililor – IFAC am reusit sa obtinem al doilea post in structurile de conducere ale acestei organizatii, la nivel mondial, deci avem un nou reprezentant. La nivel european, avem activitati in grupurile de lucru, la Bruxelles, in Federatia Expertilor Contabili, si mai avem transfrontaliera anuala, care va fi la a treia editie. Primele doua s-au tinut in Romania. Aici vin 4 – 5 tari cu care avem frontiere de stat, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova si Bulgaria, dar la care participa si Polonia. Transfrontaliera va avea loc in zona ucraineana, cu invitati de marca la nivel global. CECCAR are, deci, o poziti de invidiat in lume, pentru care am luptat foarte mult, pentru ca in anii ’30 CECCAR era unul dintre cele mai puternice organisme ale profesiei din Europa si, se pare, dupa unele aprecieri, am adus organizatia la acelasi nivel.
economatul a zis
asta e ,majoritatea finantistilor,tin contabilitati si fac evaziune fiscala , coruptia este favorizata de acesti contabili noneuropeni! ANAF doarme in papuci pentru ca probabil convine la toti din sistem.