Editia a VII-a a Forumului Regional de Investitii Nord-Est, organizat de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, va fi concentrata pe tema „Viitorul incepe azi!”. Evenimentul va avea loc in perioada 4 – 5 noiembrie la Iasi, in parteneriat cu autoritatile publice locale din acest judet si cu alte organizatii din mediul academic si de afaceri din Regiunea Nord-Est.
Subiectele principale de dezbatere ale Forumului sint „Perspective de dezvoltare a oraselor din Regiunea Nord – Est”, „Promovarea inovatiei in mediul de afaceri” si „Viitorul va fi eco-eficient sau nu?”. In program au mai fost incluse Dezbatere publica „2010 – Anul european pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale”, vernisajul expozitiei de proiecte regionale „Viitorul incepe azi!” si Evenimentul business-to-business organizat in colaborare cu Camera de Comert si
Industrie Iasi, Patronatul Judetean al IMM, cu societatea Tehnopolis si Asociatia Oamenilor de Afaceri Iasi, dar si Misiunea economica Italia, Republica Moldova, Ucraina – toate sub genericul „Oportunitati de colaborare transeuropeana pentru mediul de afaceri”. La finalul forumului se va face premierea competitiei de proiecte cu trofeul „Un parteneriat de succes” si a concursului de jurnalism „2010 – Anul european pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale”.
Forumul Regional de Investitii Nord-Est a fost organizat, itinerant, din anul 2004, iar editiile anterioare s-au desfasurat in toate cele sase judete ale regiunii – la Iasi, Vaslui, Piatra Neamt, Bacau, Suceava si Botosani. Evenimentele au beneficiat de prezenta a peste 150 de participanti in fiecare an si s-a bucurat de prezenta unor lectori de marca din partea departamentelor specializate din Guvernul Romaniei si Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, precum si de reprezentanti ai unor State Membre din Uniunea Europeana cu care regiunea Nord-Est are relatii de colaborare (Italia, Spania, Marea Britanie).
In acest an, forumul este organizat la Centrul de Conferinte al Hotelului Traian, din Iasi. Vom reveni cu amanunte privind acest eveniment.
De ce sa vii la Forum
Organizatorii au formulat si ne-au transmis o suma de sapte motive pentru participarea la acest eveniment:
1. Managementul urban integrat inseamna o strategie unica, menita sa conduca la servicii publice moderne, conditii de viata mai bune pentru cetateni si o zona atractiva pentru investitori si turisti; aceasta implica o buna accesibilitate, relatii de colaborare interne si internationale de calitate;
2. Schimbarea oraselor este un obiectiv comun, pentru sectorul public si pentru cel privat. Cum este distribuita si asumata aceasta responsabilitate? Este folosita resursa umana astfel incit orasele sa devina adevarate retele de inteligenta regionale?
3. Urbanizarea implica multiple provocari: dezvoltarea inseamna, printre altele, si poluare, cum este protejat patrimoniul cultural si istoric? Care sint solutiile alternative pentru viitorul oraselor?
4. Teritoriul este valorizat atunci cind exista cooperare intre promotorii de dezvoltare. Cit de reale sint retelele de cooperare din regiunea noastra? Exista exemple de buna practica privind inovarea tehnologica? Sa le cunoastem!
5. Dezvoltarea inseamna sustenabilitate. Tot mai mult, insa, fenomenele globale (incalzirea globala, criza sociala, criza economica) ne indeamna sa analizam si principiul eco-eficientei ca adevarata sansa pentru o dezvoltare durabila. Europa vine cu exemple si solutii din domeniul guvernantei, constructiilor, productiei si proiectarii de tehnologii si produse verzi. Care sint perspectivele reale pentru preluarea unor astfel de modele in regiunea noastra?
6. Anul 2010 a fost declarat Anul European impotriva saraciei si excluziunii sociale. Care au fost obiectivele propuse de Comunitatea Europeana? Au fost ele atinse? Care este punctul de vedere al mass media regionale?
7. Oportunitatile de cooperare interregionale sint bine-venite si alaturi de exemple de proiecte implementate pina in prezent din fonduri publice in Regiunea Nord-Est (Programul Operational Regional, Programele PHARE Coeziune Economica si Sociala si Programele PHARE de Cooperare Transfrontaliera Romania-Republica Moldova si Romania-Ucraina).
Lasă un răspuns