• atîta vreme cît a fost declarată procedura de faliment, cererea nu schimbă, însă, datele problemei
Declararea stării de insolvență a firmei Koala Senior, care aparține omului de afaceri Florinel Cămară, a stîrnit reacții chiar din partea celui care a înaintat cererea de declanșare a procedurii falimentului. Administratorul societății Vila Construct, Sergiu Blajievschi, ne-a declarat că nu a avut nici un moment intenția să obțină chiar falimentul firmei Koala Senior și că, de două zile, a fost depusă la Tribunalul Bacău o cerere de retragere a plîngerii împotriva Koala. Contrazis totuși de inexistența acestui document la dosar, pînă ieri, Sergiu Blajievschi a revenit și a spus că, de fapt, cererea de retragere a fost depusă la președintele Tribunalului Bacău. „Am depus-o luni dimineață, la ora 9.00. Am atașat și o copie după ordinul de plată prin care mi-a fost achitată datoria și, cu asta, totul s-a terminat. Nu are rost să mai iscați scandal pentru o problemă care este deja rezolvată”, ne-a sfătuit Blajievschi.
Cert este că ieri, la ora 15,00 la dosarul de faliment al firmei Koala Senior, nu era depusă nici un document de retragere a cererii de faliment. „Este posibil ca un astfel de act să fi fost depus, dar el probabil că se află la mapă și va fi înregistrat la dosar cu cîteva zile înainte de termenul următor. Asta este procedura”, ne-a declarat unul dintre avocații băcăuani specializați în litigiile comerciale.
Koala are două posibilități pentru a scăpa de starea de insolvență
Specialiștii în materie susțin că, atunci cînd se retrage cererea de faliment după ce a fost declarată starea de insolvență și s-a dispus chiar dizolvarea firmei, există două soluții prin care o societate poate scăpa de acest statut. „Cel mai simplu ar fi fost ca fimra care are de recuperat bani să-și retragă plîngerea înainte de a se pronunța judecătorii. Dacă s-au pronunțat deja judecătorii, procesul își urmează cursul, doar dacă firma care a cerut falimentul nu declară recurs”, ne-a spus avocatul. Cealalată soluție ține de noroc. „Dacă firma creditoare și-a retras cererea de faliment după ce s-a pronunțat instanța, societatea debitoare ar mai avea o șansă dacă nu se mai înscrie cu datorii de recuperat nici un alt creditor. În acest caz, cererea creditorului ințial fiind retrasă, și statutul de societate în insolvență ar dispărea. Dacă mai apare însă fie și un singur creditor, procesul își urmează cursul”, a mai precizat avocatul. Cu alte cuvinte, administratorul judiciar trebuie să pună banii încasați acum de Blajievschi de la Koala Senior la dispoziția tuturor celorlalți creditori care s-ar mai înscrie pe listă.
Următorul termen de judecată, pentru continuarea procedurilor a fost stabilit de judecători pe 16 februarie. Reamintim că împotriva firmei Koala Senior au fost declanșate procedurile prevăzute legea falimentului în ședința de judecată de pe 22 decembrie 2003. Cererea împotriva societății Koala Senior a fost depusă în august 2003 de către Vila Construct din Onești, pentru o datorie de peste 600 de milioane de lei. Administratorul societății Vila Construct susține că a făcut lucrări de pavaje și borduri în valoare de 1,5 miliarde de lei, din care au fost achitate peste 800 de milioane de lei și a mai rămas un rest de plată de 657 de milioane de lei, pe care societatea Koala Senior nu i-a mai achitat. Vila Construct s-a adresat instanței, pentru a-și căpăta banii. După patru termene de judecată la care nu s-a prezentat nimeni care să apere interesele firmei Koala Senior, instanța a decis să declanșeze procedurile prevăzute de legea falimentului, împotriva Koala Senior. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns