Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va începe, in aceasta saptamina, platile pentru zonele montane în cadrul masurii de sprijin financiar pentru zone defavorizate (LFA). Aceasta masura face parte din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si a fost delegata de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) catre APIA. De aceste plati beneficiaza si fermieri din judetul Bacau.
APIA a autorizat la plata suma de 44,6 milioane de euro, cuantumul sprijinului financiar pentru un hectar fiind de 50 de euro, aplicat degresiv în functie de marimea fermei. Finantarea este asigurata din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) – 82% si cofinantarea din bugetul national. Beneficiarii acestui sprijin sunt fermierii care desfasoara activitati agricole pe terenurile aflate în zona montana defavorizata unde productia agricola este mai redusa cantitativ si calitativ din cauza unor conditii naturale. Confom PNDR, sint considerate ca apartinind zonei montane defavorizate unitatile administrativ-teritoriale (UAT) de baza (comune sau orase) situate la altitudini medii, mai mari sau egale cu 600 de metri si unitatile administrativ-teritoriale situate la altitudini medii între 400 – 600 metri si care au o panta medie egala sau mai mare de 15
la suta.
Cit primeste un fermier
Potrivit regulamentelor europene, în cazul fermelor cu suprafete agricole mai mari de 50 de hectare, valoarea sprijinului financiar scade pentru acele suprafete care depasesc aceasta limita. De exemplu, pentru un fermier care depune cerere pentru o suprafata de 135 hectare, pentru suprafata cuprinsa între 1 – 50 de hectare fermierul primeste 100% din sprijinul financiar, pentru 50,1 – 100 de hectare fermierul primeste doar 75%, iar pentru suprafata cuprinsa între 100,1 – 135 de hectare va primi 50% din valoarea sprijinului pentru fiecare hectar.
Pentru obtinerea acestui sprijin, fermierul trebuie (alaturi de conditiile obligatorii
pentru obtinerea sprijinului direct pe suprafata) sa continue activitatea agricola în zona defavorizata timp de minimum cinci ani din momentul primei plati, iar exploatatia pentru care se solicita plata compensatorie sa fie în una din localitatile încadrate în zone defavorizate din România. De asemenea, în cursul perioadei de îndeplinire a angajamentului, parcelele pentru care se acorda ajutorul nu pot fi schimbate.
Ce este zona montana
Conform art. 18 din Regulamentul (CE) nr. 1257/1999, zonele montane
sint caracterizate printr-o limitare considerabila a posibilitatilor de utilizare a
terenului si printr-o crestere apreciabila a costurilor de exploatare cauzate de existenta unor conditii climatice foarte dificile, care au ca efect reducerea substantiala a sezonului de cultivare (din cauza altitudinilor mari) si de prezenta, la o altitudine joasa, pe cea mai mare parte a suprafetei respective, a pantelor prea abrupte pentru folosirea utilajelor sau care necesita folosirea unui echipament special foarte scump sau unei combinatii a acestor doi factori, acolo unde handicapul rezultat din fiecare factor luat separat este mai putin grav, dar prin combinarea acestora apare un handicap echivalent.
Lasă un răspuns