Rezultatele economico-financiare obtinute de Vinalcool Bacau in anul 2010 au adus aceasta societate comerciala pe primul loc in „Clasamentul regional pe domenii” si in „Top Afaceri Romania 2010”, din Topul National al Firmelor 2011 organizat de Consiliul National al Firmelor Private Mici si Mijlocii din Romania. Societatea a obtinut, de asemenea, diplome pentru locurile al treilea si al saselea in Top, la alte categorii ale clasamentului. Vinalcool a surclasat, astfel, societati ca Agroindustriala Bucium Iasi, Viticom Panciu, Cramele Odobesti si alte firme din Focsani si Vaslui.
Revenirea Vinalcool Bacau pe podiumul premiatelor in topurile nationale se face la scurt timp dupa ce societatea a iesit din reorganizarea judiciara in care a intrat in urma privatizarii defectuoase prin care a fost preluata, impreuna cu fabrica de bere si lichioruri Margineni, de o societate din Turcia. „Am iesit din reorganizare pe 15 mai 2009 – spune directorul societatii, Dan Mandrea. Am reluat activitatea in mod normal, am depus eforturi serioase si in fiecare an am iesit pe profit. Dupa intreruperea activitatii de vinificatie, am inchiriat aproape toate spatiile pe care le avem, sa obtinem o sursa de venit, sa avem cu ce relua productia, pentru care facem planuri mari.” Anul trecut, Vinalcool a avut o cifra de afaceri de 757.641 de lei si un profit net de 389.254 de lei. Dar, societatea merge pe profit din 2005, conditie impusa chiar prin programul de reorganizare.
Reluarea productiei, prima prioritate
Vinalcool detine, inca, toate utilajele vechi, pe stoc, dar acestea sint invechite, mari consumatoare de energie electrica si au nevoie si de multa forta de munca. Actualul proprietar vrea, astfel, tehnologie noua, pentru productie la standardele cerute de Uniunea Europeana. „Am fost, deja, la o expozitie tehica, la Stuttgart (Germania), penru a tatona piata de utilaje – a precizat Dan Mandrea. Acum ne pregatim sa mergem si la Milano (Italia). Vrem tehnologie de ultima generatie, pentru care sa nu mai fie nevoie de foarte multa forta de munca.”
Vinalcool a fost, inainte de 1990, a cincea intreprindere de profil din Romania. Avea productie si pentru intern si pentru export. Unitatea din Bacau obtinea 100 -150 de vagoane de vin pe luna, iar in ultima perioada fabrica si diferite sortimente de sucuri sau sampanie pentru copii, fara alcool, din care majoriatea ajungea la Moscova. Dar, din 11 unitati proprii de preluare si prelucrare a strugurilor, doar una, din Oncesti, a mai ramas in patrimoniu. „Privatizarea defectuoasa si chiar dubioasa a intreprinderii nu a fost singura lovitura pe care am primit-o – spune directorul de la Vinalcool. De mai bine de 10 – 15 ani, nici materia prima nu o mai avem, pentru ca mare parte din cultura de vita de vie de calitate a fost desfiintata. Acum vrem sa infiintam viile noastre, pentru care ne pregatim sa achizitionam 50 de hectare de teren, in zona Itesti. La Stuttgart am luat legatura cu unitati specializate si cu cercetatori in oenologie si plantarea vitei de vie, care au fost la noi, au vazut terenul si le-a placut. La Oncesti vom face vinificatia primara. Astfel, reinnodam traditia vinificatiei pe tarim bacauan.”
Perla coroanei – colectia de vinuri „nicolaie’s”
Pentru echilibrarea planului de venituri si cheltuieli, la investitiile care se anunta, Vinalcool mizeaza si pe colectia de vineuri vechi, unele de aproape 30 de ani, pe care o are in depozite. „In colectie – spune Dan Mandrea – am avut vinuri si din anii ’70, dar s-au dat. Noi nu am avut o vinoteca mare, ci una cu scop stiintific, de studiere a evolutiei vinurilor in timp. O mica parte a mers si la comecializare. Dar, ce pleca de aici pleca in cantitati mici. Vinului ramas i s-a spu „Vinul lui Ceausescu”. Am facut din el un brand, «nicolae’s». Din vinurile noastre a baut si cuplul Ceausescu, atunci cind au venit la Casa de vinatoare de la Pralea. Vrem sa comercializam colectia de vinuri, dar ne preocupam, mai intii, de obtinerea antrepozitului fiscal, conform legii.” O sticla din subsolurile Vinalcool ar putea costa si 200 de euro, iar colectia de vinuri va fi scoasa la licitatie cit de curind. Vinoteca a fost infiintata in 1967. Colectia din Bacau a avut peste 170.000 de sticle. Acum au mai ramas circa 72.000. „Vom organiza o licitatie cu Price Waterhouse Coopers, actiune in care ne va sprijini si Agentia Reuters, ai caror reprezentanti ne-au si vizitat – ne-a declarat presedintele societatii Vinalcool, Lucian Ciubotaru. Noi nu am iesit pe piata agresiv, o facem discret, pentru ca societatea noastra a atras multe interese. Unii au «apreciat» ca am fi distrus idustria bacauana, dar noi credem ca, dimpotriva, am refacut ce au distrus altii. Nu avem, aici, interese imobiliare, cum au avut altii pe la Letea, pe laTransportul public sau chiar la Institutul judetean de proiectari. Lipsa lor de informare ne-a jignit. Eu am fost acuzat ca persoana publica, dar, de fapt, am preluat actionariatul si am dezvolt afacerea pe vechile ei coodonate.”
O greseala impardonabila
Prezenta, cu aceste rezultate, in Topul National al Firmelor, Vinalcool a lipsit, insa, din Topul Judetean 2011, organizat acum zece zile in Bacau. Explicatia am primit-o chiar de la presedintele societatii, care ne-a aratat o invitatie la Top trimisa de organizator, Camera de Comert si Industrie Bacau, adresata… „domnului Dogu Oral”, fostului patron turc. „Am ramas stupefiati – spune Lucian Ciubotaru. La orice ne puteam astepta, insa la asa ceva nu. Am considerat gestul o greseala impardonabila si nu am dat curs invitatiei”.
Lasă un răspuns