Sfintul Ilie este singurul prooroc din Vechiul Testament care are slujba cu tinere in calendarul crestin-ortodox. Era fiul preotului Sovac, locuind in cetatea Tesce, din Galaad, de dincolo de Iordan. A trait cu peste opt sute de ani inainte de intruparea Mintuitorului, pe vremea regelui Ahab. Acest rege isi luase de sotie o printesa feniciana, Isabela din Sidon, inchinatoarea lui Baal, zeul Fenicienilor. Ea indemna pe rege sa paraseasca vechea credinta a iudeilor, in Dumnezeul cel adevarat, si sa se inchine lui Baal, nu numai el, ci sa sileasca tot poporul sa-l urmeze, intorcindu-se la paginatate.
Regele, pretuind mai mult desarta frumusete a femeii, decit sufletul sau, a parasit credinta cea buna si, imbratisind el insusi legea idoleasca, a dat porunca, si mult ajutor, spre aducerea poporului credincios la legea idoleasca. Atunci s-a ridicat Ilie Proorocul, care a venit la curtea regelui mustrindu-l, prin cuvinte aspre, pentru ratacirea lui. Vazind ca nu-l poate aduce la calea cea dreapta, Ilie l-a vestit pe Ahab ca se va abate asupra tarii o foamete mare, care va tine trei ani si jumatate, ca pedeapsa pentru lepadarea lui de credinta.
Regele a incercat sa-l omoare insa Proorocul Domnului s-a ascuns in Fenicia, unde mina lui Ahab nu-l putea atinge. Dupa trei ani si jumatatea, Ilie s-a intors la curtea regelui si, cu jertfa adusa pe muntele Carmel, a dovedit ca stravechea credinta, pe care o apara el, era credinta cea adevarata. Si, prinzind pe slujitorii cei mincinosi ai lui Baal, i-a ucis, ca sa nu mai insele pe nimeni. Dupa aceasta, foametea a incetat, printr-o ploaie binecuvintata, la rugaciunea lui Ilie.
Acest mare prooroc a savirsit multe fapte minunate: a inviat pe fiul vaduvei din Sarepta Sidonului, a vazut pe Dumnezeu la muntele Horeb, pe cit este cu putinta omuliu a-L vedea, a despartit Iordanul lovindu-l cu cojocul, trecind ca pe uscat ,si a stat inaintea lui Hristos, la Schimbarea Lui la Fata, pe Tabor. Iar cind s-au sfirsit zilele Proorocului Ilie, a fost ridicat la ceruri intr-un virtej de flacari si intr-un car de foc. Sfinta Scriptura si traditia Bisericii ne spun ca Sfintul Ilie va veni, iarasi, pe pamint la sfirsitul veacurilor, ca Inainte mergator, la cea de a doua venire a lui Hristos.
Anca a zis
Doua intrebari pentru „marele” teolog fara cultura: in ce carte de liturgica se clasifica sarbatorile religioase in „cele cu tzinere si fara tzinere”? Si cetatea de origine a Sf Prooroc este Tesce, cum sustineti sau Tesbi/Tesba Galaadului cum scrie in Biblie (3Regi 17,1)?
*** a zis
Cred ca ar fi fost ziditor pt viata si cresterea spirituala a credinciosilor daca s-ar fi mentionat cat s-a rugat prorocul Ilie. Atunci cand ai o cauza, este important sa ai credinta vie in Dumnezeu ca poti fi auzit de Dumnezeu si ca Dumnezeu va aduce o rezolvare in aceasta cauza. In vremurile de azi, cand inca mai este har crede ca poti fi ascultat prin Domnul Isus Hristos .