• noul regulament privind șarpantele de pe blocuri pune pe jar un oraș întreg • Primăria Bacău va trimite somații tuturor băcăuanilor care și-au acoperit apartamentele de la ultimul etaj cu șarpante, prin care sînt avertizați că trebuie să își înlocuiască eternita sau tabla zincată cu materiale mai perfomante și cu un aspect mai plăcut • mai mulți băcăuani aflați în această situație intenționează să conteste recenta hotărîre a Consiliului Local
Recentul proiect de hotărîre adoptat de aleșii băcăuani în ultima ședință a Consiliului Local, prin care a fost interzisă acceptarea de la autorizare a șarpantelor învelite cu tablă zincată sau plăci de azbociment, a pus pe jar un oraș întreg. După ce au cheltuit pînă acum milioane de lei pentru a-și acoperi găurile de pe acoperiș, proprietarii apartamentelor aflate la utlimul etaj al blocurilor sînt puși în situația ce a mai cheltui alți bani pentru a-și schimba învelitorile de pe șarpante cu alte materiale, mai aspectuoase, ce-i drept, dar mult mai costisitoare. Viceprimarul Laurian spune că un număr de aproximativ 400 de blocuri din Bacău sînt acoperite cu șarpante. El mai spune că multe dintre acoperișurile de acest fel nu sînt autorizate, iar cele care au primit autorizație din partea primăriei au fost proiectate, inițial, pentru învelitori din tablă. „În intenția de a mai face o economie de bani, mulți proprietari care au primit autorizații de acest fel și-au înlocuit, însă, cu de la sine putere, tabla cu eternită”, mai spune viceprimarul Lucaș. Peste cîteva zile, toți băcăuanii aflați în această situație vor primi somații de la Primăria Bacău prin care vor fi avertizați că trebuie să își înlocuiască eternita sau tabla zincată cu materiale mai perfomante și cu un aspect mai plăcut. Cu alte cuvinte, singurele materiale ce vor mai fi acceptate pentru învelirea șarpantelor de pe blocuri vor fi țigla, învelitorile de tip Bramac sau tabla de inox.
Cum aceste materiale de construcții sînt destul de costisitoare, mulți băcăuani sînt hotărîți să nu dea curs, prea curînd, hotărîrii Consiliului Local. „Trebuiau să se fi gîndit la acest lucru încă de cînd a venit la putere acutalul primar. Nu sîntem de acord cu această decizie. În urmă cu trei ani, cînd am fost la asociație să mă plîng că îmi plouă în casă, nu m-a ascultat nimeni. Au venit, s-au uitat, au dat din umeri și au plecat. Am chletuit atunci mai bine de șase milioane de lei și ne-am făcut singuri șarpanta. Nici unul dintre vecini nu a vrut să pună bani. De unde să luăm acum alte milioane de lei să înlocuim eternita de pe șarpantă? Am trei copii pe care abia reușesc să îi întrețin dintr-un salariu de muncitor”, spune Silvia Maftei. De aceeași părere este și Vasilică Iosub. „Am să îmi schimb acoperișul cînd o să am bani. Nu se poate așa, la comandă. Să vină să îl dărîme, dar să îmi dea și banii înapoi. Acum mai bine de patru ani am cheltuit peste șapte milioane de lei. Atunci cînd mi-am învelit acoperișul primăria a promis o groază de lucruri. Nu am reușit nici măcar să îmi cumpăr mai ieftin materialul lemnos. Dacă era să le ascult promisiunile, aș fi stat luni întregi cu acoperișul descoperit”, spunea, plin de indignare, Vasilică Iosub, care a recunoscut, totuși, după ce i-a mai trecut supărarea, că măsura în sine este, totuși, utilă. „Aspectul orașului poate avea mult de cîștigat. Nu se poate cere, însă, peste noapte, un asemena lucru. Dacă se vrea să trăim într-un oraș european, să așteptăm să ajungem și la puterea de cumpărare pe care o au cetățenii din restul Europei”, mai e de părere Vasiliă Iosub. Ceva mai înțelegătoare, Mariana Mihăilă spune că dacă va primi o asemenea somație de la Primărie, o va respecta. „Singurul lucru pe care îl cerem este să ni se lase mai mult timp la dispoziție. Spre deosebire de acum cîțiva ani, cînd am dat aproape opt milioane, acum cred că ne va ajunge cel puțin 20-30 de milioane de lei să schimbăm învelitorile de pe șarpantă. Sînt sigură că și de data asta tot singuri va trebui să suportăm cheltuielile. Cei care locuiesc la etajul patru nu sînt niciodată sprijiniți nici de asociație, nici de vecinii de la etajele inferioare, chair dacă așa spune legea și așa este normal. După luni întregi de bătut din ușă în ușă după bani, te lași păgubaș și îți faci singur lucrarea pentru că altfel îți plouă în casă”, mai spune Mariana Mihăilă.
Spre deosbire de alte propiecte de hotărîre adoptate de către Consiliul Local, care au fost acceptate fără prea multe comentarii de către băcăuani, actuala decizie a administrației publice locale pare să aibă destul de puține șanse de a fi pusă în practică prea curînd. Mai mulți băcăuani aflați în această situație intenționează să conteste respectiva hotărîre a Consiliului Local înainte de a trece termenul legal de 30 de zile de la adoptare, după care, conform legii, aceasta ar urma să intre în vigoare. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns