• strugurii de vin au ajuns la 6.500-7.000 de lei kilogramul
Băcăuanii cărora le place vinul natural, pregătit în gospodăria proprie, trebuie să-și golească buzunarele pentru a-l avea. Deși numărul comercianților de struguri a crescut, prețurile au urmat și ele un curs ascendent.
Piața Nord este invadată de mașinile de Vrancea de toate mărimile și culorile, încărcate cu saci, lăzi sau lădițe. Întrucît este vîrf de sezon, iar cererea crește, prețurile au urcat . Rar mai este cîte un comersant care vinde cu 5.500 de lei/kg. Cei mai mulți vînzători cer 6.500-7.000 de lei pe kilogramul de poamă, mai ales dacă este vorba de soiuri bune, cum este Aligoté la strugurii albi sau Cabernet și Băbească la cei negri. După cum spun vrîncenii, în ciuda capriciilor vremii, podgoriile au avut recoltă bună, iar boabele sînt dulci, semn că vinul va fi de calitate. Cunoscătorii confirmă reclama vînzătorilor, dar se cam uită lung la prețuri, gîndindu-se la ce trebuie să scoată din buzunar pentru a-și satisface dorința de a avea suc de viță propriu, preparat acasă.
O rezervă de 100 de litri de vin de casă cere cel puțin 200 de kg de struguri. Cumpărătorul trebuie să scoată din buzunar între 1.100.000 și 1.400.000 de lei numai pentru materia primă. Se mai negociază cîte ceva la preț, mai ales la cantități mai mari și spre sfîrșitul zilei, cînd comercianții se pregătesc să plece. Transportul este o problemă, dar de multe ori îl fac chiar vînzătorii, mai ales dacă îi iei omului toată marfa.
Atenție la fermentarea mustului!
Cei care fac vin trebuie să fie extrem de atenți cînd mustul fermentează. Din proces rezultă bioxid de carbon, gaz extrem de dăunător și chiar mortal în anumite proporții. Acesta se poate acumula în spațiile închise – beciuri, pivnițe, subsoluri – în care se face de obicei tulburelul. Din nefericire, gazul nu are miros, deci este greu de depistat, mai ales că nu este nevoie de cantități prea mari pentru a aduce necazuri. Mai mult, produce amețeli și pierderea cunoștinței în timp scurt, ceea ce explică numărul destul de mare de accidente tragice petrecute în beciurile neaerisite corespunzător. Cea mai bună soluție este aerarea spațiului în fermentează mustul.
Cheltuielile amatorilor de vin nu se termină cu achiziția strugurilor. Unii vor ceva mai multă licoare bahică, deci fac ceea ce se numește „vinul 2”. Alți bani, altă distracție. La cantitatea pomenită, 200 de kg de struguri, tescovina rămasă se mai poate „trata” cu cel puțin zece kg de zahăr, pe care nu-l mai găsești sub 14.000 de lei/kg. Și uite așa, se mai duc încă 150.000-200.00 de lei. Nu includem în aceste calcule eventualele adaosuri, cum sînt agenții de limpezire.
Calculele arată că un litru de vin „de casă” costă cam 12.000-15.000 de lei, la care se adaugă munca de rigoare. Nu ar fi prea mult, mai ales că nici licorile vîndute la cramă nu sînt mai ieftine, ca să nu mai vorbim despre cele îmbuteliate. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns